VPN mythes ontkracht

6 veel voorkomende mythes over VPN ontkracht

VPN is een ingewikkelde technologie met een aantal hardnekkige mythes

VPN (wat staat voor virtual private network) is een belangrijke technologie die steeds populairder wordt. Het maakt een internetverbinding mogelijk tussen een gebruiker en een privéserver.

De VPN is ooit in het leven geroepen vanwege de behoefte aan veilige zakelijke communicatie en netwerktoegang. In de loop van de tijd werd deze technologie steeds vaker gebruikt door niet-zakelijke gebruikers voor toegang tot het internet zonder de nieuwsgierige blik van internetproviders, die gretig zijn om internetgegevens van gebruikers te verkopen.

Hoewel er geen twijfel bestaat dat VPN een krachtige technologie is, zijn er ook beperkingen. In dit artikel hebben we het over een aantal VPN mythes en misvattingen en helpen we deze de wereld uit.

1. Gratis VPN’s zijn net zo goed

Beste Gratis VPN diensten

Wanneer het aankomt op het uitkiezen van een VPN bestaan er twee categorieën: betaald en gratis. Men kiest vaak voor die laatste variant, waarbij men zich afvraagt waarom je zou betalen voor iets wat ook gratis verkrijgbaar is. Voor de duidelijkheid: voor iemand die een VPN af en toe gebruikt en alleen wil voorkomen dat iemand meekijkt tijdens een verbinding met een openbare Wi-Fi in een bibliotheek, vliegveld of koffiezaakje kan een gratis VPN voldoende zijn.

Betaalde VPN-diensten bieden echter een aantal voordelen, waaronder een veel hoger datagebruik en snellere verbindingen. Een ander groot verschil is dat de beveiliging van gratis VPN’s vaak 128-bit encriptie bevat , vaak via het minder veilige PPTP-protocol. Betaalde opties bieden 256-bit versleuteling en veiligere protocollen zoals OpenVPN. Zoals met vele soorten software zit je niet voor een dubbeltje op de eerste rang; je krijgt waar je voor betaalt.

2. VPN vertraagt de verbinding

Een VPN versleutelt de gegevens op het apparaat  door elk gegevenspakket in te sluiten in een versleuteld pakket voor de buitenwereld. Dit wordt vervolgens via de VPN-tunnel naar de server verplaatst, waar het proces omgekeerd wordt om het buitenste pakket te verwijderen. De versleuteling wordt weggehaald en het binnenste pakket is weer zichtbaar.

Dit proces van encryptie en decryptie aan beide kanten van de tunnel kost wat tijd, en het is mogelijk dat de internetverbinding vertraagd wordt vanwege het protocol.

Als je hier echter over nadenkt is het logisch dat een VPN, die zowel een gratis versie als een betaalde versie heeft, de betalende klanten voorrang geeft in de server. Met deze hogere prioriteit is de internetverbinding sneller, en ligt deze minder ver van de snelheid van een niet-VPN verbinding.

Dit is nog een argument voor een betaalde VPN-verbinding, en in sommige gevallen is er geen noemenswaardige snelheidsvermindering bij gebruik van een VPN-verbinding. In onze VPN reviews hebben we zelfs gevallen aangetroffen waarbij de VPN de internetverbinding zelfs sneller maakte.

3. VPN is alleen geschikt voor ervaren gebruikers

Een VPN is niet alleen voor internet gurus maar ook voor rookies, en daarmee bedoelen we de mensen die zelfs bij het bijvoegen van een bestand aan een e-mail hulp nodig hebben. Dat gezegd hebbende; in het verleden was het een hele klus om een VPN te configureren, maar tegenwoordig is het veel eenvoudiger.

Met een simpele download en installatie van software kan een VPN-verbinding binnen enkele minuten werken op je pc. Sommige VPN-diensten, zoals TunnelBear, benadrukken hoe eenvoudig het is om op te stellen en te gebruiken.

4. VPN biedt volledige anonimiteit

Het doel van een VPN is het bieden van online anonimiteit, via de versleutelde tunnel naar een veilige server. Het hoge niveau van de 256-bit versleuteling dat door de betere VPN’s aangeboden wordt is zeer moeilijk te doorbreken. Dit leidt tot de mythe dat de VPN-gebruiker online volledig anoniem is.

Het is echter niet zo eenvoudig. Een VPN maakt de gebruiker ‘anoniemer’, wat in feite een tegenstelling in zich meebrengt, vergelijkbaar met het stellen dat iemand ‘bijna zwanger’ is, bijvoorbeeld. Je moet je realiseren dat een VPN niet ondoordringbaar is en dat encriptie gebroken kan worden. Het gaat simpelweg om hoeveel computerkracht benodigd is voor het decryptieprocess.

Bovendien kunnen VPNs bepaalde logbestanden van de gebruikersactiviteit bewaren, van een paar weken tot permanent. Deze logbestanden kunnen gedagvaard worden en de VPN zal voldoen aan deze wettelijke aanvragen, waarbij ze geen anonimiteit bieden. Het komt erop neer dat de VPN-aanbieder niet zit te wachten om medeplichtig te zijn aan onwettelijke activiteiten van gebruikers die een misdrijf willen plegen via een VPN (en dat moeten ze ook niet willen).

5. Alle VPN-diensten zijn hetzelfde

IPVanish-vpn-privacy
Mensen kunnen wellicht denken dat elke soort appel hetzelfde is, maar dat is natuurlijk niet zo. Hetzelfde geldt voor de mythe dat elke VPN in de kern hetzelfde is, en dat het niet uitmaakt welke je kiest. Er zijn een aantal onderscheidende punten om op de hoogte van te zijn bij het kiezen van een VPN, waaronder:
  • Prijs: Zorg dat je maandelijkse kosten en potentiële kortingen voor de lange termijn vergelijkt, zoals bijvoorbeeld vooraf betalen voor een heel jaar.
  • Snelheid: De betere VPN-diensten bieden meer servers en een uitgebreider netwerk, wat meer verkeer aankan.
  • Ondersteunde platformen: Alle VPN’s werken op een Windows pc, maar zorg dat je weet waar je naar opzoek bent en controleer of de VPN andere platformen ondersteunt zoals Mac, Android, iOS en ook routers.
  • Servers: Een robuuste VPN heeft meer servers in meer landen, waarmee de vertraging tijdens het online gamen geminimaliseerd wordt en geografisch geblokkeerde content (vanwege restricties binnen bepaalde landen) omzeild kan worden.

6. Een VPN houdt je veilig

Een VPN is een belangrijk hulpmiddel waarmee een gebruiker online meer anonimiteit kan verkrijgen, waarbij de communicatie privé blijft en niet openbaar is. Volledig afhankelijk zijn van een VPN als je enige beveiligingsmaatregel is echter niet slim. Een VPN is geen vervanging van een antivirusprogramma, ook houdt het je browser niet veilig.

Vergelijk het met een alarmsysteem in je huis; dit zorgt er niet voor dat je de voordeur niet meer op slot hoeft te doen bij het verlaten van het gebouw. Wees bewust van de beperkingen van een VPN, en zie het als een onderdeel van de puzzel bij het samenstellen van een uitgebreid beveiligingspakket voor je pc.

2 Comments

  1. 6 veel voorkomende mythes over VPN ontkracht – Site Title

    […] bericht 6 veel voorkomende mythes over VPN ontkracht verscheen eerst op […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.