De beste VPN-diensten van 2019​

Een VPN of virtual private network  helpt bij de online veiligheid en bescherming, terwijl het je privézaken privé houdt

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
beste vpn 2018

Lees verder voor onze gedetailleerde analyse van elke VPN

Een VPN-dienst kiezen om je voor aan te melden kan verwarrend zijn. Er bestaan zeer veel VPN-diensten (meer dan 400) waardoor het maken van de juiste keuze lastig kan zijn of in het slechtste geval zelfs gevaarlijk.

Gelukkig hebben wij alle belangrijke spelers getest om je te helpen bij deze keuze. Denk jij erover na om je in te schrijven voor een VPN en wil je weten welke VPN je het beste kunt kiezen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Sinds April 2018 hebben wij meer dan 110 van de beste (en soms slechtste) VPN-diensten beoordeeld en we voeren tevens regelmatig nieuwe tests uit. Je kunt er dus gerust vanuit gaan dat de aanbevelingen op deze pagina recent en te vertrouwen zijn.

Houd er a.u.b. rekening mee dat de meeste VPN-diensten wereldwijd opereren en meestal in Amerikaanse Dollars rekenen. Wij hebben de prijzen daarom op die manier benoemd.

Klik je echter verder naar de daadwerkelijke aanbiedingen, dan kan het best dat de prijzen automatisch omgerekend en getoond worden in je eigen valuta.

De beste VPN van 2019​

beste keus
ExpressVPN
5/5

BESTE OVERALL

NordVPN-logo
3/5

BESTE PRIJS /KWALITEIT

IPVanish-vpn-logo
4/5

BESTE VOOR MOBILE APPARATEN

VyprVPN logo
3/5

BESTE VOOR SNELHEID

Gedetailleerde Reviews hieronder

ExpressVPN

 • Groot aanbod aan veilige VPN apps
 • Geweldige 24/7 live klantenservice
 • Ultrasnelle VPN-servers in 94 landen
 • Terugbetalingsgarantie van 30 dagen
 • Ondersteunt slechts 3 verbindingen
ExpressVPN

De beste allround VPN-dienst voor snelheid, privacy en deblokkeren

ExpressVPN  has a range of 145 locations in 94 countries and an excellent number of clients, with significant efforts for both mobile and desktop software . There are native clients for Windows, Mac, Linux plus iOS, Android and even BlackBerry (although only for a few models) in the mobile field.

But it doesn’t stop there. They support  routers  (with their own firmware), VPN browser extensions and DNS content unblocking for a large number of streaming services and Smart TVs, making this a very comprehensive VPN solution.

Also very useful is the large number of web-based manuals that are easy to follow and that get the service up and running. The ExpressVPN website also offers a live chat with 24-hour crew that answers all your questions about the service.

There is also P2P support, a kill switch (to keep hiding your IP if your network fails) and generally solid performance levels.

Nadelen? De ExpressVPN-dienst ondersteunt slechts drie gelijktijdige verbindingen per gebruiker en de dienst heeft een hoog prijskaartje. Maar als je op zoek bent naar een betrouwbare, ultrasnelle en zeer veilige aanbieder, kan ExpressVPN een uitstekende oplossing zijn. Hoewel er geen gratis proefversie is, loopt ExpressVPN voorop met haar terugbetalingsgarantie van 30 dagen als je niet tevreden bent met de dienst.

IPVanish

 • Geen verkeerslogbestanden
 • Uitstekende downloadsnelheden
 • Aanpasbare software
 • Geen gratis proefversie
IPVanish-vpn-logo

Fantastisch voor torrents en ander P2P-verkeer

Hoewel vele VPN-diensten zich proberen te onderscheiden met gratis versies en goedkope producten, heeft IPVanish het vooral over de kwaliteit van de dienst. Het is volgens de website “de snelste VPN ter wereld” met 40.000+ gedeelde IPs, 1000+ VPN-servers in 60+ landen, onbeperkt P2P-verkeer, vijf gelijktijdige verbindingen, een geen-logbestandenbeleid en meer.

De prijs zal voor sommigen nog steeds een issue zijn – het is duurder dan de gemiddelde VPN. De hoge snelheden, locatiekeuze en uitstekende client van VPN zijn echter moeilijk te verslaan (hoewel, de laatste keer dat we de Windows-client uitprobeerden kwamen we wel af en toe netwerkproblemen tegen, wat vaker dan bij andere software). Als je op zoek bent naar kwaliteit, ga dan voor deze VPN-dienst. Als je niet tevreden bent met de dienst kun je een beroep doen op een terugbetalingsgarantie van 7 dagen.

NordVPN

NordVPN--website
 • Mobiele- en desktopclients van goede kwaliteit
 • Tot zes apparaten
 • Goede prestaties
 • Server Dekking Kan Beter
NordVPN-logo

Zeer Budget Vriendelijk

Ondanks dat ze gevestigd zijn in een land in Centraal-Amerika – niet echt een technologische trekpleister – kunnen de huidige producten van NordVPN makkelijk op tegen de concurrentie, op vrijwel elk gebied.

Je krijgt toegang tot meer dan 3500 servers in meer dan 60 landen, 2048-bit encryptie, standaard ondersteuning voor 6 apparaten, sterke DNS-bescherming, een automatische kill switch, optionele dedicated IP-adressen, versleutelde proxy-extensies voor de Chrome en Firefox browsers en betaalmogelijkheden voor Bitcoin, PayPal en creditcards.

Ook is er een SmartPlay functie die je kunt gebruiken om geo-restricties te omzeilen en een groot aantal streamingdiensten te deblokkeren.

De prestaties waren goed, met indrukwekkende snelheden voor verbindingen op korte afstand en zeer acceptabele snelheden voor grotere afstanden. Je profiteert tevens van een streng privacybeleid.

NordVPN biedt vier opties voor de dienst: een maandabonnement, abonnementen voor een of twee jaar en een speciale aanbieding voor drie jaar die een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding met zich meebrengt. Wil je de dienst eerst uitproberen? NordVPN biedt een gratis proefversie van drie dagen die op de website enigszins verborgen is – je kunt hem hier vinden.

VyprVPN

vyprvpn kopen
 • Zeer snelle prestaties
 • Jaarabonnementen zijn waar voor je geld
 • Krachtige, configureerbare clients
 • Maandabonnementen zijn duurder
VyprVPN logo

Uitmuntend voor prestaties en veiligheid ​

Deze VPN-dienst is gevestigd in Zwitserland, en heeft hele gunstige privacywetgeving. Het is een goed gedefinieerde dienst met 73 serverlocaties en onbeperkt datagebruik.

Er zijn ook enkele mooie extra’s die dingen vereenvoudigen, zoals de opties om automatisch verbinding te maken en een kill switch. Ook krijg je extra beveiliging met het eigen Chameleon-protocol en VyprDNS. Er worden wel enkele logbestanden bijgehouden (verbindingstijden, IP-adressen).

VyprVPN biedt tevens een prijzenswaardig aantal clients en de Windows-software heeft een gebruiksvriendelijke interface. Echter vormen de prestaties het beste onderdeel – deze VPN is zonder twijfel snel.

Het is goed om te weten dat VyprVPN geen terugbetalingen doet, maar er is wel een proefversie van 3 dagen. Het aanbod is als volgt: je kunt maandelijks of jaarlijks betalen voor een Basic- of Premium-abonnement (drie verbindingen met eerstgenoemde, vijf met laatstgenoemde versie).

TunnelBear

TunnelBear-VPN
 • Extreem gebruiksvriendelijk
 • Groot aanbod aan clientsoftware
 • Transparant privacybeleid
 • Verbindingen op grote afstand kunnen langzamer zijn
TunnelBear-VPN-logo

Zoek je een eenvoudig te gebruiken VPN? Die heb je gevonden ​

TunnelBear is een in Canada gevestigde VPN-dienst die om meerdere redenen de moeite waard is. De belangrijkste reden is misschien wel de nadruk op gebruiksvriendelijkheid. Er is een groot aanbod aan clients voor zowel desktop als mobiele apparaten en de software is zeer eenvoudig te gebruiken.

Zelfs op de website tref je geen vakjargon aan; het legt eenvoudig uit hoe een VPN werkt. Zoals je misschien al had verwacht: experts worden wellicht niet vrolijk van de afwezigheid van details. Belangrijker nog: ook zijn er niet veel opties om je verbinding bij te stellen. Dit is echt gemaakt voor beginners.

TunnelBear biedt servers in meer dan 20 verschillende landen verspreid over de aardbol, waarmee je tot vijf gelijktijdige verbindingen kunt leggen. Deze aanbieder is tevens sterk op het gebied van privacy. Het beleid wordt duidelijk en rechtlijnig uitgelegd, en ook hier word je niet overspoeld door jargon (ditmaal van juridische aard in plaats van technisch).

De prestaties zijn indrukwekkend bij verbindingen op korte afstand en solide naar de Verenigde Staten. Verbindingen op grote afstand, zoals naar Singapore, zorgen echter voor significante vertragingen (hoewel dat voor VPN’s niet ongebruikelijk is).

TunnelBear heeft zelfs een gratis dienst, wat normaalgesproken voor een beperking van 500MB verkeer per maand zorgt. Betaalde abonnementen geven je ongelimiteerde data en zijn beschikbaar vanaf een schappelijke $4,16 per maand.

Windscribe

 • Ongelimiteerd aantal apparaatverbindingen
 • Gratis versie met 10GB data per maand
 • Duidelijk en gedetailleerd privacybeleid
 • Slechts gemiddelde snelheden

Een VPN-dienst met een ongelimiteerd aantal verbindingen ​

Windscribe is een VPN-dienst van hoge kwaliteit met native Windows, Mac en iOS clients. Er is recent een Android-versie gelanceerd, met de kanttekening dat deze mogelijk onstabiel is. Gebruik deze dus op eigen risico. Ook ontvang je een aantal browser add-ons die goed beoordeeld worden (en advertenties blokkeren).

Een van de voornaamste pluspunten is het feit dat het commerciële abonnement van Windscribe je een onbeperkt aantal beperkingen geeft. Hoe veel familieleden of apparaten je ook hebt; ze kunnen gelijktijdig verbinding maken.

Deze aanbieder heeft een noemenswaardig duidelijk privacybeleid en de Windows-client is eenvoudig te gebruiken. De prestaties zijn echt slechts gemiddeld, dus verwacht geen enorme snelheden. Wat je krijgt is echter zeker acceptabel.

Er is een gratis versie met een maandelijkse limiet van ruim 10GB. Je kunt hier echter slechts één apparaat mee gebruiken en er zijn beperkingen voor de hoeveelheid data die je kunt downloaden.

De betaalde Pro-versie geeft je ongelimiteerde data en apparaten, zoals vermeld. Je kunt een maandabonnement afsluiten of een jaarabonnement (tegen een lager tarief, namelijk respectievelijk $9 en $7,50 per maand). De beschikbare pakketten zijn:

Hotspot Shield

hotspot shield free
 • Lage prijs
 • Uitstekende downloadsnelheid
 • Proefversie van 7 dagen
 • Weinig serverlocaties

Fantastische VPN-dienst om privé online te surfen ​

AnchorFree’s Hotspot Shield Elite weet alle benodigde functies van een VPN-dienst aan te bieden tegen een schappelijke prijs, met de optie op een levenslang geldige licentie. Het ondersteunt privénavigatie, biedt toegang tot “alle content” en ondersteunt tot vijf apparaten.

De prestaties waren tijdens onze tests uitstekend, waarbij de verbinding slechts een klein beetje trager werd. Zowel de upload- als downloadsnelheid waren tijdens de verbinding beter.

We zouden graag meer configuratie-opties zien en meer locaties. Er valt echter zeker wat te zeggen voor de hoge snelheid en de lage prijs van Hotspot Shield Elite. Met de gratis proefversie van 7 dagen is het eenvoudig om de dienst zelf te testen.

Zoals gebruikelijk krijg je met het jaarabonnement de beste prijs-kwaliteitsverhouding (onthoud dat de factuur in Amerikaanse Dollars is), tenzij je je aanmeldt voor een levenslang abonnement. 

Houd er verder rekening mee dat de gratis versie van Hotspot Shield recentelijk controversieel in het nieuws is gekomen vanwege het doorverwijzen van verkeer naar websites van partners, waaronder reclamebureaus. Echter heeft het Center for Democracy & Technology deze beschuldigingen niet in verband kunnen leggen met de betaalde versie (en de dienstverlener heeft de beschuldigingen tevens ontkend).

 

KeepSolid

 • Indrukwekkende snelheid
 • Uitstekend aanbod aan clients
 • Ondersteunt Bitcoin
 • Niet goed voor torrentgebruikers

Een uitstekende allround VPN-dienst

KeepSolid behaalt indrukwekkende prestaties. Uit onze tests bleek dat de VPN nauwelijks invloed had op de downloadsnelheid (vergeleken met de snelheid zonder VPN).

Deze aanbieder heeft een breed aanbod aan clients, waaronder clients voor Windows, Mac, iOS, Android, Linux en Windows 10 Mobile, en voor aanvullende apparaten worden installatie-instructies geleverd.

Houd er echter wel rekening mee dat deze VPN-dienst op de meeste van haar servers geen ondersteuning biedt voor torrents. Als je bestanden wilt delen is het dus geen goede keuze. (Slechts vijf servers ondersteunen torrents: Canada, Frankrijk, Luxemburg, Roemenië en één locatie in de Verenigde Staten).

Op privacygebied vertoont de dienst ook wat scheurtjes. Er vindt wat sessielogging plaats (hoewel dat niet ongebruikelijk is) en ook vonden we bewijs voor DNS leaks.

KeepSolid biedt een proefversie van 7 dagen en een terugbetalingsgarantie van 7 dagen. Je kunt kiezen uit drie abonnementen, waaronder een levenslange optie die op de lange termijn zeer goedkoop kan uitpakken. Ook het jaarabonnement is scherp geprijsd.

ZenMate

 • Clients hebben veel slimme functies
 • Goed prestatieniveau
 • Ondersteunt torrents
 • Enkele irritaties met de interface

Nog een zeer gebruiksvriendelijke VPN

ZenMate een van de VPN-diensten die zich richt op beginners. De website vermijdt het gebruik van technisch jargon en legt alles op een eenvoudige en simpele manier uit.

Dit laat zich ook in de software zien. De Windows-client van ZenMate is zeer gebruiksvriendelijk en gestroomlijnd; met slechts een paar klikken kun je aan de slag. Ook is het zeer makkelijk te installeren, wat ook geen kwaad kan.

Maar zoals altijd: als de software ontworpen is om zo makkelijk mogelijk te werken, zullen experts waarschijnlijk gefrustreerd raken vanwege de weinige beschikbare functionaliteiten. Je kunt bijvoorbeeld niet je eigen beveiligingsprotocol kiezen (de dienst gebruikt uitsluitend L2TP). Ook kun je geen specifieke stad kiezen voor je server; dit is beperkt tot landen.

Als je echter kunt leven met deze beperkingen – en dat is geen probleem als je weinig hebt met technologie en nieuw bent in de wereld van VPN’s – is ZenMate een solide optie, zelfs ondanks het feit dat de prestaties wat minder zijn dan de concurrentie.

Het is ook vermeldenswaardig dat er een terugbetalingsgarantie van 14 dagen is als je niet tevreden bent met de service. Tevens biedt ZenMate een gratis versie, hoewel die alleen werkt via browser add-ons (en snelheid en serverkeuze beperkt).

Er zijn drie abonnementen met maandelijks, halfjaarlijkse of jaarlijkse facturatie

Wat is de beste VPN-dienst voor jouw behoeftes?

De beste VPN-dienst voor Android

De winnaar voor Android is ExpressVPN. Tijdens onze tests presteerde ExpressVPN het beste met een Android-telefoon of tablet. Je kunt ExpressVPN ook op je andere apparaten gebruiken, maar de Android app is zeer gebruiksvriendelijk en dus ideaal voor iedereen die nog niet eerder een VPN heeft gebruikt. Ook voor de meer ervaren gebruikers is het goed, aangezien er vele geavanceerde functionaliteiten zijn om mee te spelen. 

Er is een gratis proefversie beschikbaar voor Android, hoewel deze slechts 24 uur duurt!

De beste VPN-dienst voor Kodi

If you want the dream VPN service  for streamers to use with Kodi, look no further than IPVanish. With the excellent performance and speeds of this provider, jet gets the most out of your streams and you hopefully prevent buffering. You also get an excellent native client for Windows with an intuitive user interface, but at the same time enough advanced settings. 

Er is geen gratis proefversie, maar je kunt je voordeel halen uit een terugbetalingsgarantie van 7 dagen.

De beste VPN-dienst voor Netflix

Als je graag Netflix wilt streamen, en wellicht toegang wilt tot content die je anders niet kan zien (hoewel je dit op eigen risico doet, aangezien Netflix dit expliciet verbiedt), dan is NordVPN een van de beste keuze. Deze dienstverlener heeft snelle prestaties en goede streaming. Het ondersteunt Netflix voor verschillende landen (niet alleen Amerika). Ook is deze dienst zeer sterk op veiligheidsgebied en krijg je een gratis proefversie van drie dagen voordat je overgaat tot aanschaf.

Deblokkeer het Amerikaanse netflix aanbod met NordVPN

Netflix USA kijken in Nederland ​

De beste VPN-dienst voor torrents

Wij kroonden IPVanish tot beste aanbieder voor het downloaden van torrents (en ander P2P-verkeer). Een van de duidelijke pluspunten van deze dienst is het feit dat ze onbeperkt P2P-verkeer aanbieden. Het andere grote voordeel zit in de downloadsnelheden die IPVanish gaf tijdens het testen, wat voor elke VPN een van de belangrijkste graadmeters is bij het downloaden van grote bestanden. Er is helaas geen gratis proefversie, maar abonnees krijgen wel een terugbetalingsgarantie van zeven dagen.

Onbeperkt P2P-verkeer 

De beste VPN-dienst voor China

Ga je China bezoeken of woon je er? En ben je op zoek naar een voortreffelijke VPN-dienst? Dan is VyprVPN de beste keuze. Je bent wellicht op de hoogte van het feit dat China zware internetcensuur kent. Deze aanbieder heeft haar eigen Chameleon-beveiligingsprotocol dat VPN-blokkeringen en pakketinspectie omzeilt. Ook was het tijdens onze tests een zeer snelle dienst en heeft het voldoende plaatselijke servers in Azië. Houd er wel rekening mee dat Apple in China de VyprVPN iOS app heeft geblokkeerd. Als je een iPhone of iPad gebruikt moet je dus verder zoeken (Buffered VPN is ons beste alternatief die niet geblokkeerd is).

Zeer snelle dienst met voldoende plaatselijke servers in Azië

blijf offline

De beste VPN-dienst voor Mac

Onze nummer één VPN voor Apple computers is ExpressVPN. Het biedt een uitstekende en doodeenvoudig te gebruiken Mac app (ook is er een iOS app van hoge kwaliteit, mocht je ook een mobiel apparaat van Apple gebruiken). Ook kan het geen kwaad dat de VPN-dienst snel is en goede klantenservice beidt. Er is geen gratis proefversie, maar volgens ExpressVPN is de terugbetalingsgarantie van 30 dagen beter dan elke proefversie, omdat het een probleemloze, gegarandeerde terugbetaling is waarmee je toch de volledige dienst kunt ervaren.

Onbeperkt P2P-verkeer 

mAC

De beste VPN-dienst voor Nederland

NordVPN staat bovenaan de lijst als beste VPN voor Nederland , of je nu een inwoner bent of slechts op vakantie gaat. Om te beginnen bieden ze een indrukwekkend aantal servers in Belgie (17om precies te zijn) wat zeker niet nadelig is in de zoektocht naar een stabiele verbinding. Tijdens onze tests viel ons op dat deze VPN onze downloadsnelheid aanzienlijk verbeterde vergeleken met onze normale snelheid, wat zeker indrukwekkend is. Er is geen gratis proefversie, maar als je niet tevreden bent kun je gebruikmaken van een terugbetalingsgarantie van 30 dagen

Indrukwekkend aantal servers in Nederland (17om precies te zijn)

De beste VPN-dienst voor Chrome

Wil je een simpele oplossing om veilig en privé te internetten? Dan kun je simpelweg een extensie toevoegen aan je Chrome-browser. In dit geval is Hotspot Shield onze favoriet. De extensie levert indrukwekkende prestaties, goede beveiliging en het is doodeenvoudig te gebruiken. Binnen een paar klikken kun je aan de slag en de VPN verbindt automatisch met de snelste server. Ook is er een gratis versie beschikbaar voor deze extensie, hoewel gebruikers beperkt worden tot vier virtuele locaties.

Onbeperkt P2P-verkeer 

De beste VPN-dienst voor iPhone en iOS

Andermaal gaat het uitmuntende IPVanish met de winst aan de haal, dit keer op het gebied van iPhones. Dit is onze aanbevolen VPN vanwege de consistente snelle prestaties, om maar niet te spreken van de uitstekende iOS-client die de meeste zaken automatisch voor je regelt (zoals het vinden van de snelste server). Er is geen gratis proefversie, maar je hebt wel de beschikking tot een terugbetalingsgarantie van zeven dagen.

Onbeperkt P2P-verkeer 

smartphone beveiligen

Gratis vs. Betaalde VPN: Wat is beter?

VPN’s waren altijd een topproduct, maar tegenwoordig hoeven ze niet meer veel te kosten. Sommige bedrijven bieden nu zelfs een basisdienst die helemaal gratis is. Zijn de gratis VPN’s daarom net zo goed als de betaalde versies? Dat niet.

Zoals je misschien al verwachtte, zijn er addertjes onder het gras. Dit begint meestal met een datalimiet. De gratis versie van Avira Phantom VPN beperkt je tot 500MB per maand, PrivateTunnel biedt 2GB en ZPN gaat zelfs tot 10GB; helemaal niet slecht.

Gratis producten hebben doorgaans ook beperkingen in gebruik. De meeste bedrijven willen niet dat je alle bandbreedte opmaakt aan torrents, dus het is niet atypisch van ZPN dat ze P2P blokkeren.

Ook de 2GB gratis versie van Hide.me kent veelvoorkomende beperkingen. Er is sprake van “best effort” bandbreedte, wat inhoudt dat betalende gebruikers voorrang krijgen en jij het moet doen met wat over blijft. Ook is de locatiekeuze beperkt tot drie landen: Canada, Nederland en Singapore.

Het gratis-voor-persoonlijk-gebruik abonnement van Hola kent niet dezelfde beperkingen, maar zelfs hier is er een “maar”. De dienst routeert verkeer via haar gratis gebruikers in plaats van toegewijde servers, dus door je aan te melden sta je toe dat anderen (veilig) een klein gedeelte van jouw bandbreedte gebruiken.

Dan zijn er nog de advertenties en de sessielimieten (CyberGhost) en het algemene gebrek aan service level agreements: gratis betekent dat het geen impliciete garanties biedt.

Gratis abonnementen zijn prima voor simpele behoeftes, bijvoorbeeld voor het beveiligen van de draadloze hotspot van je laptop tijdens een trip. Ben je echter op zoek naar geavanceerdere opties, dan is een commercieel product de beste optie.

Het directe voordeel is dat je weet dat je persoonsgegevens veilig blijven, zelfs als je verbindt met een openbare Wi-Fi hotspot. Plaatselijke meekijkers kunnen misschien de verbinding zien, maar ze kunnen er niet achter komen wat het is of waar het heen gaat.

VPN’s geven je tevens een nieuwe digitale identiteit i de vorm van een IP-adres uit een ander land. Dit maakt het moeilijker voor websites en andere personen om je te traceren. Sommige mensen kunnen hiermee censuur van de overheid omzeilen en het helpt ons om van die “niet beschikbaar in jouw land” berichten op YouTube en andere streamingsites af te komen.

Bovenal: ondanks de benodigde netwerktechnologie (op laag niveau) hoef je absoluut geen expert te zijn om met VPN’s te werken. Over het algemeen hoef je alleen maar te kiezen voor het land waar je een IP-adres in wilt, op Verbinden te klikken om te beginnen en op Verbinding Verbreken te klikken als je klaar bent. Dat is alles.

Hoe je een VPN-dienst kiest

Er zijn diverse factoren om rekening mee te houden bij het kiezen voor een betaalde VPN. Hier volgen zes tips.

 • 1. Heeft het abonnement servers in elk land en elke regio die je nodig hebt?

Als er meer dan één server beschikbaar is in een land kan dat de belasting verspreiden, maar het garandeert geen betere prestaties. Ga er dus niet vanuit dat een abonnement met 500 servers automatisch beter is dan een abonnement met 100 servers.

 • 2. Controleer het aantal gelijktijdige verbindingen.

This is usually between 3 and 5 . With this you can connect a PC, mobile phone and tablet at the same time  . But beware: many companies indicate that this is only for a single user . They all have a policy for fair use, so that resources are not misused. If you are going to download and stream with the whole family, you will come up against the lamp.

 • 3. Sommige aanbieders benoemen de verbindingsprotocollen die ze gebruiken.

OpenVPN en IKeV2 zijn goede, snelle en veilige keuzes. Je treft wellicht SSTP en het oudere PPTP aan, net als protocol-opties (TCP of UDP voor OpenVPN). Je hoeft deze details niet te begrijpen, maar de extra keuze kan ervoor zorgen dat de dienst sneller en/of betrouwbaarder is.

 • 4. Alle VPN-bedrijven zeggen dat ze geen logbestanden van je online-activiteit bewaren,

Maar het is onvermijdelijk dat ze wat gegevens verzamelen. Sommige diensten bewaren de dagen waarop je account inlogt en de hoeveelheid data die je gebruikt; de rest verwijderen ze wanneer de sessie beëindigt. Anderen voegen zaken toe zoals je inkomende IP-adres en de server die je hebt gebruikt. Ze bewaren deze gegevens maanden of zelfs jarenlang. Maak je je zorgen? Lees dan het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden om meer te weten te komen.

 • 5. Het is belangrijk om de client in overweging te nemen (de software die je verbinding instelt).

Ze hebben allemaal een lijst servers en een Verbinden/Verbinding kill switchknop, maar heb je meer opties nodig? Sommige clients tonen de drukte op de server en de pingtijd, wat handig kan zijn bij het kiezen van de juiste server. Reguliere gebruikers waarderen wellicht een Favorieten-systeem zodat ze specifieke servers niet hoeven te onthouden. Als je weet waar je mee bezig bent, zijn enkele netwerkinstellingen handig om het systeem naar jouw wens te laten werken.

 • 6. Tot slot is er altijd een prijs.

Wees op je hoede voor goedkope deals: er zijn wellicht beperkte eigenschappen, het is exclusief btw, of de korting geldt bijvoorbeeld alleen voor de eerste maand en verlengt automatisch, zodat €3,99 per maand ineens bijna €10 wordt. Zoek naar het “Tarieven” gedeelte, lees de kleine lettertjes en gebruik waar mogelijk een dienst als PayPal, waarbij het makkelijk is om je abonnement zelf te beëindigen.

Zodra je een goede VPN-kandidaat hebt gevonden, zorg dan dat je eerst een proefperiode uitprobeert voordat je een groot bedrag uitgeeft. Ook een proefversie geeft niet altijd een volledig beeld, dus betaal na afloop van de proefversie voor slechts één maand. Test zo veel mogelijk en stap dan, als je nog steeds tevreden bent, over naar een abonnement met een betere prijs-kwaliteitsverhouding (meestal is dit het jaarabonnement).

Hoe je een VPN-dienst test

Onze vergelijkingen beginnen met het bekijken van het aanbod aan abonnementen van elke aanbieder. We zochten naar functies, waarde en duidelijke en eerlijke tarieven. Gratis manieren om meer te weten te komen over een dienst waren belangrijk (gratis abonnementen, proefversies, terugbetalingsgaranties) en we keken ook naar bedrijven die je privacy garandeerden tijdens het aanmelden (geen e-mailadres vereist, proefversies zonder creditcard, Bitcoin als betaalmethode).

De officiële productpagina’s vertellen je nooit het hele verhaal, dus ga opzoek naar de echte details in het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden. Bewaart het bedrijf meer gegevens dan je zou verwachten, of voor een langere periode dan verwacht? Wanneer bestaat de kans dat ze informatie met derden delen? Zijn er bepaalde criteria waar je aan moet voldoen om je aan te melden? (Sommige dienstverleners geven bijvoorbeeld aan dat je 18 jaar of ouder moet zijn of dat de dienst uitsluitend bedoeld is voor persoonlijk en niet-commercieel gebruik). Zijn er nog meer addertjes?

De prestaties van een VPN zijn moeilijk te meten omdat er zo veel factoren zijn, maar wij hebben meerdere technieken gebruikt om een gevoel te krijgen bij de mogelijkheden van elke dienst. Eerst gebruikten we speedtest.net om de vertraging, uploadsnelheid en downloadsnelheid te meten voor een lange afstandsverbinding (meestal Nederland naar Californië). We herhaalden de test meteen na het uitzetten van de VPN en vergeleken de resultaten.

Hierna deden we hetzelfde met een verbinding op korte afstand (meestal Engeland naar Nederland) om een beter gevoel te krijgen bij de topsnelheid. We herhaalden de tests nogmaals om ze met elkaar te vergelijken en voerden, om mogelijke problemen te identificeren, ook wat algemene internettests uit, inclusief het streamen van HD video.

VPN’s geven je altijd een nieuw IP-adres, maar sommige diensten bevatten wellicht DNS leaks of andere leaks, die een aanwijzing geven richting je identiteit. Dit hebben we getest via IPLeak.net en andere privacysites.

Op het gebied van de client en de interface gingen we opzoek naar goede tools voor serverkeuze (per land, regio, server, snelheid, met filters, een Favorieten-systeem, wellicht inclusief drukte op de server en pingtijd). Ook bekeken we de configuratie-opties en of de client netjes op de achtergrond bleef.

Tot slot hebben we deze individuele factoren bij elkaar opgeteld tot een totaalscore. Hiermee hebben we de beste 10 VPN’s samengesteld. Alle software uit de top vijf heeft minimaal 70 van de 100 punten behaald.