5 tips om uw wi-fi netwerk te beschermen

Hoe je je Wi-Fi kunt beschermen:

5 tips voor de beveiliging van een Wi-fi thuisnetwerk

Bij gebruik van een onbeveiligd of open Wi-Fi netwerk blijft je informatie niet veilig. Maar wist je dat de standaardinstellingen van je router niet veel beter zijn? Zelfs als je thuis een beveiligd en door een wachtwoord beschermd Wi-Fi netwerk hebt, kun je kwetsbaar zijn voor hackers. In een tijd waarin er elke week wel een nieuw verhaal opduikt over een veiligheidslek, waaronder toegang tot beveiligingscamera’s, smart home producten en baby monitors, weet je dat het tijd is om de beveiliging van je draadloze netwerk thuis serieus te nemen. Wij geven je vijf manieren om je thuisnetwerk veiliger te maken.

1 Wijzig je Wi-Fi instellingen

De eerste en eenvoudigste stap is het wijzigen van de naam en het wachtwoord van je draadloze thuisnetwerk zodat deze niet meer standaard zijn. Je Wi-Fi provider wijst automatisch een naam toe aan je netwerk. Iedereen die weet waar hij of zij moet zoeken kan de standaardwachtwoorden makkelijk online vinden. Het wijzigen van de naam en het wachtwoord maakt het voor hackers moeilijker om te achterhalen van wie de Wi-Fi is en het netwerk te betreden. Vermijd om identificatie te voorkomen tevens het gebruik van namen of belangrijke nummers (huisnummers, geboortedatums, jubileums enz.) in je wachtwoorden.
Gebruik in plaats daarvan een combinatie van letters, cijfers en andere symbolen om een nieuw wachtwoord te maken dat moeilijk te raden is.

2 Wijzig je routerinstellingen

VPN-routers-2018

Verander, net als voor het draadloos netwerk, ook de standaardinstellingen van je router. Maak vooral je eigen moeilijk te raden wachtwoord om in te loggen tot de beheerdersomgeving. De “admin” heeft toegang tot vele zaken, inclusief de firewall van de router, welke apparaten verbinding kunnen maken met het netwerk en welke websites toegestaan zijn. De admin kan alle informatie zien die langs de router komt, dus dit is niet iets waar je een hacker toegang toe wilt geven.

Zorg er tevens voor dat je router WPA2 encryptie gebruikt. Encryptie, ofwel het door elkaar husselen van gegevens op je netwerk, is de beste manier om te voorkomen dat er iemand meeluistert. Zelfs als iemand je netwerk kan hacken, kunnen ze zonder de encryptiesleutel nog steeds niet bij de informatie. De veiligste soort encryptie is WPA2 (Wi-Fi protected access). Apparaten van meer dan tien jaar oud werken wellicht niet met WPA2. Is dit het geval, dan is het tijd om je apparaten te vernieuwen, zowel voor betere veiligheid als betere prestaties.

Weet je niet zeker of je router WPA2 encryptie gebruikt, dan kun je dit controleren door je netwerkinstellingen te openen en de draadloze instellingen te bekijken. Op Windows computers kun je de encryptie-instellingen bekijken en wijzigen in het beveiligingsgedeelte. Op iOS computers kun je kiezen welke soort encryptie je wilt gebruiken bij het verbinden met een draadloos netwerk.

3 Zorg dat de firmware bijgewerkt is

Het meest effectieve dat je kunt doen ter bescherming van je thuisnetwerk is zorgen dat de firmware van je router bijgewerkt is; deze stap vereist echter ook de meeste moeite. Firmware vertelt de hardware van een apparaat (de daadwerkelijke fysieke onderdelen) hoe het moet werken. Bedrijven ontdekken af en toe veiligheidsproblemen die een update of fix van de firmware vereisen. In tegenstelling tot software updates, die vaak automatisch zijn, moet je voor firmware updates de website van het bedrijf controleren en de installatie-instructies volgen. Wij raden aan om elke drie maanden een alarm in je agenda te zetten als herinnering om dit te controleren.

4 Gebruik een VPN-dienst

Een optionele, maar aanbevolen veiligheidsmaatregel is het gebruik van een VPN-dienst. VPN staat voor “virtueel privénetwerk” en het creëert in principe een beveiligde verbinding door de locatie van je computer of apparaat te verbergen. Er komt natuurlijk meer bij kijken; VPN’s kunnen op diverse manieren werken en er zijn vele VPN-diensten. Het komt er echter op neer dat het je locatie verbergt, waardoor hackers eerst je netwerk moeten vinden voordat ze iets kunnen doen.

Elk VPN-bedrijf biedt gedetailleerde installatie-instructies. Vaak moet je een programma downloaden op je computer, maar daarna is het proces zeer eenvoudig. De meeste VPN-diensten kosten minder dan €15 per maand indien je besluit om deze beveiligingslaag toe te voegen aan je thuisnetwerk.

5 Controleer de beveiliging van elk apparaat

Ondanks al deze maatregelen, moet je onthouden dat elk apparaat dat verbonden is met je Wi-Fi netwerk kwetsbaar is voor een aanval en dat een hacker die je telefoon kan hacken ook toegang kan krijgen tot je draadloze netwerk. Dit omvat niet alleen computers, laptops en smartphones, maar ook tablets, draadloze beveiligingscamera’s, baby monitors en smart home automatiseringsproducten. Volg voor elk product dat verbinding maakt met je thuisnetwerk de volgende stappen:

  • Gebruik de ingebouwde firewalls van de besturingssystemen
  • Controleer voor elk apparaat of er firmware-updates zijn
  • Verander alle standaardwachtwoorden naar iets anders

Vele van deze apparaten zijn reeds voorzien van ingebouwde veiligheidsmaatregelen, een hoog versleutelingsniveau en vereiste wachtwoorden. Houd deze functionaliteiten in je achterhoofd bij de zoektocht naar echt veilige producten voor in je huis.

Begin nu met het beveiligen van je netwerk

Wacht niet met het beveiligen van je draadloze thuisnetwerk. Zelfs als je weinig van computers weet en hoofdpijn krijgt van termen als “IP-adres”, kun je deze stappen nog steeds implementeren om je Wi-Fi te beveiligen. Zorg dat alle apparaten die verbinding maken met je thuisnetwerk zo veilig mogelijk zijn. Hiermee kun je zorgeloos genieten van het internet, zonder je af te vragen wie er allemaal meekijkt binnen je netwerk.

One Comment

  1. 10 redenen waarom je een VPN nodig hebt – Site Title

    […] gebruik van openbare Wi-Fi zit echter ook vol gevaren. Denk hierbij aan packet sniffers, phishing scams via neppe Wi-Fi […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.