Hoe je veilig bitcoin en cryptocurrency kunt kopen

Hoe je veilig bitcoin en cryptocurrency kunt kopen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

5 methoden voor de veilige aanschaf van bitcoin en cryptocurrency

Veilig cryptocurrency kopen

Er zijn vele manieren om Bitcoin aan te schaffen; elke methode heeft andere risico’s en voordelen. Ongeacht de methode dien je tijdens de aankoopfase rekening te houden met veiligheid.

In dit artikel behandelen we de volgende methoden voor het verkrijgen van Bitcoin:
  • Persoonlijke transacties
  • Bitcoin Pinautomaten
  • Onlinebeurzen
  • Gedecentraliseerde beurzen
  • Bitcoin accepteren als betalingsmethode

Waarschuwing: er bestaat over het algemeen geen bescherming van consumenten als het om virtuele munten gaat. De autoriteiten hebben moeite met het correct inschatten van verschillende situaties. Hierdoor is het voor fraudeurs makkelijker om er met je Bitcoin vandoor te gaan. Dit is geen ontmoediging van Bitcoin, maar een aanmoediging om aanvullende voorzorgsmaatregelen te nemen. Sommige van deze maatregelen lijken wellicht rigoureus, maar het is onze bedoeling om je bewust te maken van de verschillende bedreigingen binnen de Bitcoinwereld.

Bij persoonlijke Bitcoin transacties is waarschijnlijk veel contact geld gemoeid, dus je fysieke veiligheid is het belangrijkst. Het is belangrijk om na te denken over waar je elkaar fysiek ontmoet om de transactie te voltooien. Het is het beste om dit gedurende de dag te doen op een niet al te drukke openbare locatie.

Dit kan bijvoorbeeld een koffiezaakje, bibliotheek of museum zijn. Tenzij de plaatselijke overheid sterk tegen Bitcoin is, is een politiebureau misschien wel de plek waar de kans op diefstal het kleinst is. Want ja, ook met virtuele munten kun je nog steeds beroofd worden.

Zodra iemand weet dat je op je telefoon of laptop toegang hebt tot Bitcoin, kan diegene je met geweldig bedreigen om de munten over te dragen. Als de dief weet waar je de back-up van je seed phrase bewaart, kunnen ze er ook voor kiezen om deze seed te stelen en de munten direct naar hun eigen wallet te sturen.

Op plekken waar de overheid niet sterk anti-Bitcoin is, is een ontmoeting op een politiebureau misschien wel een goed idee.

Je kunt ervan uit gaan dat iemand met kwaadwillende bedoelingen niet graag op een politiebureau wil afspreken. Je kunt probleemloos je geld tellen en wachten op de bevestiging van je Bitcointransactie.

Bovendien zijn politieagenten vaak verantwoordelijk voor jouw veiligheid en de veiligheid van de gemeenschap. Waarschijnlijk waarderen ze het zelfs wanneer je er voor kiest om een riskante transactie uit te voeren in hun aanwezigheid.

Andere ongebruikelijke en veilige plekken zijn postkantoren, banken en overheidsgebouwen. Over het algemeen is de kans dat je beroofd wordt veel kleiner in een goed verlicht gebouw met beveiliging en een ingang en uitgang.

Zorg dat je voor de ontmoeting een Bitcoin wallet hebt (waarin je je Bitcoin bewaart). Probeer te voorkomen dat je ter plekke iets moet installeren. Wacht bij het kopen van Bitcoin altijd op minimaal één bevestiging. Bij grote bedragen kun je wellicht zelfs op meer bevestigingen wachten (twee tot zes).

Bij het verkopen van Bitcoin kan het lastig zijn om te bepalen of het contante geld dat je ontvangt echt is. Als vervalst geld in jouw land veel voorkomt, zorg dan dat je dit kunt controleren. Twijfel je? Ontmoet elkaar dan bij een bank en vraag de andere partij om aanwezig te zijn terwijl je de biljetten op je rekening stort.

Houd tot slot je omgeving in de gaten wanneer je vertrekt. Blijf op je hoede en voorkom dat je gevolgd wordt. Hiermee voorkom je dat je beroofd wordt.

Bitcoin Pinautomaten zijn over het algemeen een veilige en praktische manier om Bitcoin te kopen. Zorg dat je van tevoren de wisselkoers kent. Wees voorzichtig, net als bij het gebruik van een reguliere pinautomaat. Let op mensen die iets te nieuwsgierig naar je kijken!

bitcoin Onlinebeurzen

Bitcoin beurzen bieden vaak de beste wisselkoersen (vaak met 0,3% aan kosten) voor de aankoop en verkoop van Bitcoin, maar ze vereisen ook de meeste persoonlijke informatie en nemen meer tijd in beslag.

Zorg er voordat je je aanmeldt voor dat het een betrouwbare beurs betreft. Bekijk reviews van de online gemeenschap en vrienden. Zelfs kleine bugs en onvolkomenheden van een website dienen als waarschuwingssignaal dat het een onbetrouwbare of incompetente website kan zijn.

Laat Bitcoin of geld nooit achter op een Bitcoin beurs. Verplaats je cryptocurrency altijd zo snel mogelijk naar een wallet waar jij controle over hebt.

Gedecentraliseerde beurzen

Er zijn verschillende definities van gedecentraliseerde beurzen. In dit geval definiëren we een gedecentraliseerde beurs als elke beurs, website of platform die geen eigen bankrekening heeft, maar slechts een orderboek bijhoudt.

LocalBitcoins en CoinCola zijn bijvoorbeeld websites van bedrijven. Men kan via de website biedingen plaatsen en met elkaar communiceren. Andere platform, zoals Bisq, zijn gedecentraliseerde softwaresystemen zonder bedrijf als eigenaar. In tegenstelling tot een website kan dit niet offline gehaald worden.

Gedecentraliseerde beurzen bieden vaak een vorm van escrow betalingsbeveiliging waarbij de Bitcoins vastgehouden worden tot de betaling voltooid is. Het is belangrijk om deze beveiliging altijd te gebruiken zodat je niet opgelicht wordt.

De geldbetalingen worden vaak direct tussen de twee ruilende partijen geregeld. Het is belangrijk om elke betalingsmethode die je accepteert of gebruikt te begrijpen, zodat je de risico’s op fraude kunt inschatten.

Sommige bankoverschrijvingen en online betalingssystemen zoals Paypal zijn bijvoorbeeld omkeerbaar. Zelfs als je denkt dat je de betaling hebt ontvangen, kan deze nog “teruggepakt” worden door de koper van de Bitcoins. Geef de Bitcoins nooit vrij uit escrow voordat je zeker weet dat je de betaling ontvangen hebt.

Vaak is het accepteren van Bitcoin als betalingsmethode voor je goederen en diensten de veiligste en handigste manier om Bitcoin te verkrijgen. In de Bitcoin blockchain worden transacties verpakt in blokken die bovenop elkaar gezet worden. Elk blok moet voldoen aan de regels van het Bitcoinprotocol om geaccepteerd te worden door het netwerk.

Het netwerk bestaat uit individuen en organisaties die Bitcoinsoftware draaien. Als een groot aantal Bitcoingebruikers de regels van het netwerk aanpast, door bijvoorbeeld toe te staan dat meer Bitcoins aangemaakt worden, zal het netwerk waarschijnlijk opsplitsen. Dit wordt ook wel een “fork” genoemd.

Wanneer de eerste miner een blok aanmaakt volgends de nieuwe regels, wordt het blok geaccepteerd door sommige deelnemers aan het nieuwe netwerk en afgewezen door anderen. Sommige miners verbinden hun nieuwe blokken aan fork A en anderen volgen fork B.

In sommige gevallen overleven beide forks gelijktijdig. Alle balansen van voor de fork bestaan aan beide kanten van de chain, terwijl alle munten die verplaatst of aangemaakt worden na de fork slechts in één chain bestaan. De historie van de Blockchain loopt uit elkaar.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.