slechte VPN herkennen

Hoe je een slechte VPN kunt herkennen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

En je hoeft er geen cent aan uit te geven

slechte VPN herkennen

Om echt te begrijpen of een VPN voor jou de juiste keuze is, is er geen beter alternatief dan het zelf uit te proberen. Installeer enkele clients, maak verbinding met de beste servers, test je favoriete websites en bekijk hoe het werkt.

Dit kost echter tijd, moeite en misschien zelfs geld. Ook moet je nog maar zien of die terugbetalingsgarantie echt zo betrouwbaar is als het bedrijf beweert.

Soms bestaat er een eenvoudigere manier. Uit onze ervaring blijkt dat je een goed beeld kunt krijgen van de kwaliteit van een VPN door simpelweg de website te doorzoeken. Bekijk goed hoe het bedrijf zichzelf en de producten presenteert.

Met deze aanpak kom je er niet achter of een VPN goed is. Hiermee kun je niet zien of de programma’s eenvoudig te gebruiken zijn, of de servers snel zijn en of de aanbieder de sites en diensten die je nodig hebt zal deblokkeren.

Het helpt echter wel bij het identificeren van een slechte VPN voordat je er tijd en geld in stopt, en dat is een zeer goed begin van je zoektocht.

 

De websites van de meeste VPN-aanbieders laten je onmiddellijk de beste pluspunten zien. Neem de tijd om elke sectie te lezen en bekijk de details die het bedrijf je geeft.

Een goede aanbieder begrijpt de hoofdpunten waar je naar op zoek bent en benadrukt ze. Locaties, ondersteunde platformen, technische eigenschappen, de prijs en een terugbetalingsgarantie; deze elementen dienen allen zichtbaar te zijn op de hoofdpagina of een andere belangrijke pagina.

Een slechte aanbieder concentreert zich bijna volledig op algemene voordelen van een VPN, zoals de versleuteling van je verbinding of het bieden van toegang tot geblokkeerde websites. Essentiële zaken zoals het aantal ondersteunde landen of de aangeboden apps worden soms helemaal niet genoemd. Ook is de kans klein dat je informatie kan vinden over kill switches, ondersteunde protocollen of andere enigszins technische details.

Er bestaat vaak een erg simpele reden voor de afwezigheid van deze details: de aanbieder heeft niets om mee te pronken. De oorzaak maakt niet uit: het is een goede reden om sceptisch te zijn en over te stappen naar een dienst met een duidelijkere lijst functionaliteiten.

Onrealistische beweringen

Tijdens het lezen van de website van een VPN-aanbieder is het belangrijk om geen details over te slaan. Neem de tijd om alle omschrijvingen te lezen en bedenk je hoe realistisch het is.

Een goede VPN biedt meer dan voldoende details over algemene voordelen van de dienst en benadrukt speciale functionaliteiten. Soms overdrijft het bedrijf; diverse VPN’s zetten zichzelf in de markt als ‘de snelste ter wereld’. Maar de beweringen zijn op zijn minst plausibel te noemen. Misschien zijn ze op enkele gebieden daadwerkelijk de snelste.

Een slechte VPN overtreft dit en overdrijft vaak zo erg dat het misleidend wordt.

Dit begint wellicht op kleine schaal, waarbij bijvoorbeeld gegarandeerd wordt dat elke site ter wereld te benaderen zal zijn. Ook kan er bijvoorbeeld een Netflix logo gebruikt worden waarmee de indruk gewekt wordt dat de aanbieder deze site deblokkeert, zonder dat dit daadwerkelijk vermeld wordt.

Ook hebben wij aanbieders gezien die te ver gaan op het gebied van beveiliging. Een goede VPN benadrukt dat het je beschermt op openbare netwerken en biedt wellicht een optie om kwaadwillende websites te blokkeren. Een slechte VPN beweert dat het volledige bescherming biedt tegen alle vormen van malware, hackers en trackers. Een VPN die wij hebben geprobeerd beweerde dat het “bescherming biedt tegen alle vormen van online bedreigingen.”

Wanneer een dienst beweringen maakt die bijna niet waar kunnen zijn, is het tijd om je zorgen te maken. Een inmiddels niet meer bestaande VPN beweerde bijvoorbeeld dat het je internetverbinding vier keer zo snel zou maken. Anderen zeggen juist vaak dat ze geen vertraging zullen veroorzaken.

In sommige situaties kan een VPN de snelheid verbeteren, bijvoorbeeld als het verkeer onderdrukt wordt. Maar dit zijn uitzonderingen op de regel. De meeste mensen zullen de prestaties iets zien verslechteren bij het gebruik van een VPN. Wees op je hoede voor iedereen die zonder goede uitleg iets anders beweert.

Let tijdens het bekijken van een VPN-website op tekenen dat dit een druk bedrijf is dat altijd iets doet om de dienstverlening te verbeteren.

Een goede VPN heeft niet alleen een nieuwspagina, een blog en social media, maar werkt deze ook regelmatig bij met interessante en waardevolle informatie.

Een slechte VPN geeft daar niet zo veel om. Als het al social media heeft, zal dit waarschijnlijk al maanden niet bijgewerkt zijn of blijft het eindeloos dezelfde geautomatiseerde berichten publiceren (bijvoorbeeld een ‘speciale aanbieding als je je vandaag aanmeldt’ die elke paar weken terugkeert).

Bekijk ook de rest van de service. Bekijk de veel gestelde vragen of ondersteuningspagina’s en zoek naar de datum waarop een document is aangemaakt of bijgewerkt. Biedt de dienst apps voor iOS of Android? Ga dan naar de app store en bekijk de datum van de meest recente versie.

Dit zijn slechts algemene richtlijnen. Regelmatige updates garanderen niet dat het een goede VPN is. Een website die bijna dood is, vormt echter een sterke aanwijzing dat je met een slechte VPN te maken hebt. Hier wil je waarschijnlijk geen tijd of geld aan besteden.

VPN’s kunnen verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van zeer belangrijke en vertrouwelijke informatie, dus is het essentieel dat je aanbieder betrouwbaar is. Dit begint met het identificeren van het bedrijf, het begrijpen wie of wat er achter de dienst zit en waar de dienst gevestigd is.

De beste VPN’s hebben een Over Ons pagina, of iets vergelijkbaars. Hier vind je bijvoorbeeld een bedrijfsnaam, een locatie, de historie of een achtergrondverhaal over de dienst. Niet slechts een algemene zin zoals ‘wij zijn veiligheidsexperts en wij hebben samen de beste VPN ooit gemaakt’, maar iets met meer details.

Andere VPN’s vertellen je minimaal iets over zichzelf. Waar ze gevestigd zijn bijvoorbeeld, zodat je kunt begrijpen welk effect dit heeft op de logbestanden en juridische beleidslijnen. Ook bieden ze een e-mailadres, live chat of ander systeem waarmee je vragen kunt stellen.

Een slechte VPN houdt zich niet alleen stil over deze algemene details, maar probeert ze zelf actief voor je te verbergen. Een VPN app zonder website, een bedrijfsnaam die je nergens op internet terug kunt vinden, een generiek ‘greatvpnsupport@gmail.com’ e-mailadres zonder duidelijke associatie met de dienst; dit zijn allemaal slechte voortekenen.

Als je de VPN alleen wilt gebruiken voor toegang tot YouTube geef je er misschien niet zo veel om. Maar denk goed na voordat je belangrijke zaken toevertrouwt aan zo’n geheimzinnige dienst.

Slechte-klantenservice

Alle VPN’s hebben problemen en zelfs de slimste experts hebben soms hulp nodig. Neem de tijd om de ondersteuningspagina’s van de aanbieder te bekijken en bevestig dat het bedrijf weet waar het mee bezig is. Het moet duidelijk zijn dat het bedrijf de tijd neemt en veel moeite doet om de gebruikers te helpen.

ExpressVPNis een uitstekend voorbeeld met een goede ondersteuningswebsite. Er zijn meerdere gedetailleerde installatiehandleidingen voor veel verschillende apps en platformen, waaronder acht verschillende voor Windows. Veel gestelde vragen en probleemoplossing bieden ondersteuning en er is een live chat en een e-mailadres voor meer hulp.

Een slechte VPN ziet er heel anders uit. Als er al een ondersteuningspagina bestaat, worden er slechts een paar vragen beantwoord. De meeste vragen gaan niet over de informatie die je echt nodig hebt (installatie, probleemoplossing, accountproblemen). De onderwerpen zien er onvolledig of verouderd uit; bijvoorbeeld een installatiehandleiding voor Windows 7 in plaats van Windows 10. De artikelen zijn vaak kort, slecht geschreven en ze bieden simpelweg niet de informatie waar je naar op zoek bent.

Als je weet waar je mee bezig bent, maakt de aanwezigheid van een klantenservice je wellicht niet zo veel uit. Echter is het vaak een goede aanwijzing over de algehele kwaliteit van de dienst. Een ervaren VPN-aanbieder moet in staat zijn om binnen een week op zijn minst een simpele ondersteuningspagina te maken. Als een bedrijf dit na een jaar nog steeds niet voor elkaar heeft, is dat een teken dat er iets niet klopt. Tenzij er een andere goede reden bestaat om het bedrijf te vertrouwen, is het beter om met een andere aanbieder in zee te gaan die wel de dienst biedt waar je recht op hebt.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.