NordVPN-privacy

NordVPN review

Een eenvoudig te gebruiken VPN met enkele ongebruikelijke extra’s

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
NordVPN--website

OUR VERDICT 

NordVPN is een snel en (over het algemeen) eenvoudig in gebruik, maar wij zouden meer duidelijkheid willen zien over het loggingbeleid van het bedrijf.
 • 60 locaties
 • Goede prestaties
 • Onion over VPN
 • Terugbetalingsgarantie van 30 dagen
 • Problemen met de interface van de Windows-client
 • Kill switch is per app, niet het hele systeem

NordVPN Aanbieding/Prijzen

$ 11
95 Maand
 • Maandelijks wordt $ 11.95 gefactureerd.
$ 3
99 Maand
 • Grijp de 3-jarige deal terwijl het nog kan!
$ 6
99 Maand
 • Jaarlijks wordt $83,88 gefactureerd.

NordVPN is een in Panama gevestigde dienst die VPN-producten levert aan meer dan een miljoen klanten.

Het bedrijf zet zichzelf vooral in de markt met de vele functionaliteiten, en wij zien wel in waarom. Deze VPN biedt meer dan 3500 servers in 60+ locaties, ondersteunt zes gelijktijdige verbindingen en ondersteunt bovendien P2P. Er zijn apps voor Windows, Mac, iOS en Android, een kill switch, bescherming tegen DNS leaks, Onion-ondersteuning voor extra veiligheid, dubbele gegevensencryptie en een klantenservice die 24/7 bereikbaar is.

Voor dit niveau aan functionaliteiten zijn de prijzen schappelijk. Het jaarabonnement kost €4,78 per maand, er is een tweejaarabonnement voor 2,74per maand en een maandabonnement voor €9,94.

Er zijn andere opties beschikbaar. NordVPN biedt een proefperiode van drie dagen, hoewel dit niet prominent op de hoofdpagina van de website staat. Wij kwamen er pas achter toen we dit ergens in de veel gestelde vragen zagen staan.

Welk pakket je ook kiest; het bedrijf biedt een ruime ‘100% terugbetalingsgarantie’ van 30 dagen. Dit biedt genoeg tijd om het product uit te proberen voordat je overgaat tot aanschaf. NordVPN lijkt er dus van overtuigd dat het product aan de verwachtingen zal voldoen. Rekening houdend met de gratis proefversie ziet het er wat ons betreft allemaal goed uit.

Privacy met NordVPN

De website van NordVPN beweert dat het bedrijf een “strikt Geen logbestanden-beleid” heeft: “Wij houden niet bij wanneer onze gebruikers online gaan, met welke servers ze verbinding maken, welke websites ze bezoeken of welke bestanden ze downloaden.”

In het privacybeleid van NordVPN hebben wij geen addertjes onder het gras gevonden. Bij het aanmelden vraagt het bedrijf om je e-mailadres, het gebruikt Google Analytics op de website en zet cookies in ter identificatie van affiliate-websites die klanten doorverwijzen. Dat is allemaal niet ideaal, maar dit zijn relatief kleine issues die vergelijkbaar zijn met andere aanbieders.

Aan de andere kant vermeldt het bedrijf duidelijk haar beleid voor klantenservice en ondersteuning, waaronder live chat. Logbestanden worden zes maanden bewaard als referentie, maar kunnen eerder verwijderd worden als je dat vraagt.

Wij hebben de rest van de overeenkomst gecontroleerd en waren blij verrast met de mate van eerlijkheid en redelijkheid. In tegenstelling tot sommige concurrenten heeft NordVPN geen stiekeme beperkingen in juridische teksten van 5000 woorden. In plaats daarvan is het eenvoudig en duidelijk.

 

In het document worden meer verboden dingen genoemd dan gebruikelijk. Naast de gebruikelijke waarschuwingen tegen hacken/spammen/phishing waarschuwt het bedrijf dat het accounts zal annuleren van iedereen die zich bezighoudt met ontvoeringen, verkrachtingen of moord, wat goed is om te weten. Daarnaast waren wij blij verrast door het volgende: “NordVPN garandeert een server uptime van 99,9%.”

We weten niet of het bedrijf dit percentage ook weet te bereiken of wat er gebeurt als het percentage niet behaald wordt. Maar het is in ieder geval ambitieus; de meeste VPN’s maken geen beloftes op het gebied van uptime.

nord-vpn-image

Prestatie Van NordVPN

Aanmelden voor de proefversie van NordVPN is makkelijker dan verwacht. Er zijn geen creditcardgegevens nodig; voer je e-mailadres in en download een client – Windows, Mac, iOS, Android of een Chrome-extensie – en het zou binnen enkele seconden geïnstalleerd moeten zijn.

De Windows-client van NordVPN voegde een icoontje toe aan onze systeembalk en er draaiden een paar processen op de achtergrond. Dit kostte 80 tot 90MB RAM, iets bovengemiddeld. Wanneer je het programma minimaliseert en niet gebruikt wordt dit echter 10 tot 15MB. Over het algemeen zal het voor de meeste gebruikers geen impact hebben.

De meeste VPN-clients zijn kleine vensters met simpele lijsten met steden, maar NordVPN ziet er meer uit als een volledig Windows-programma. Het startvenster toont alle locaties op een wereldkaart waarmee je kunt inzoomen; je kunt de grootte naar wens aanpassen.

Hoewel dit er goed uitziet, is het niet echt praktisch. Voor een server in Europa moet je eerst het programma opstarten, de grootte van het venster aanpassen, scrollen met de muis om in te zoomen en dan de kaart verslepen om alles centraal te tonen. De kaart toont geen namen van landen, dus je moet met je muis langs de verschillende servers gaan om te zien welke het is. Door op een server te klikken verbind je met die locatie en wordt je nieuwe IP-adres getoond.

 

$ 3
99 Maand
 • Grijp de 3-jarige deal terwijl het nog kan!
NordVPN-privacy
NordVPN heeft ook een Connection Wizard voor beginners. Vertel het programma waar je prioriteiten liggen (streamen, P2P, veiligheid, anonimiteit) en het programma selecteert een locatie. Dit werkte, maar het was slecht geïmplementeerd. Als je bij de eerste vermelding van deze functionaliteit kiest om het niet te gebruiken, kan je de functionaliteit vervolgens niet meer terugvinden in het menu. Als je wel kiest om de wizard te gebruiken, wordt het op de voorgrond getoond en kan je het niet meer annuleren.

Onze voorkeur ging uit naar het Servers-tabblad van NordVPN, welke een lijst toonde zoals we gewend zijn. Kies voor een land, selecteer een individuele server of sorteer de servers op afstand, drukte of taken (onder meer P2P en Onion over VPN). Er is een favorietenlijst die al je gebruikelijke locaties bijhoudt. Klik rechts op het icoon in de systeembalk voor de ‘Quick Connect’ optie; deze maakt verbinding met de meest recent gebruikte server. Dit ziet er goed uit en werkt ook goed, waarmee het wat ons betreft een van de betere VPN-interfaces is.

De meest recente editie van de client bevat ‘CyberSec’, in principe een soort filter die reclame, bekende malware en phishing-sites blokkeert. Het werkt op een laag niveau en het is beter dan helemaal geen bescherming, maar het is niet configureerbaar. Je kunt bijvoorbeeld geen uitzonderingen toevoegen of handmatig een blokkade opheffen. Als CyberSec een goede website blokkeert, kun je dit alleen opheffen door de gehele functionaliteit uit te zetten.

nordvpn-geo

De instellingen zijn nog een pluspunt. Je krijgt tot in details controle over hoe de dienst werkt. Het beperkt zich bijvoorbeeld niet tot alleen een ‘Opstarten met Windows’ vinkje: je kunt ook aangeven of de app open of geminimaliseerd moet zijn en kiezen of de app automatisch moet verbinden met een bepaalde server of niet. Je kunt hier ook notificaties uitzetten als je deze niet nodig hebt op je desktop.

Via de geavanceerde instellingen kun je kiezen voor UDP- of TCP-verbindingen en een voorkeur geven aan bepaalde DNS-servers tijdens je verbinding.

Zelfs de interface is aanpasbaar. Als je de kaart net zo onpraktisch vindt als wij, kun je dit met een klik op de knop uitzetten. De client opent dan voortaan met de uitstekende serverlijst.

De werking van de kill switch is iets om rekening mee te houden. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat applicaties je identiteit niet blootgeven als de verbinding met de VPN uitvalt.

De meeste VPN’s hebben een kill switch op systeemniveau; ze verbreken de verbinding met het netwerk, waarmee ze zo goed als gegarandeerd alles blokkeren.

De kill switch van NordVPN sluit alleen de door jou aangegeven applicaties af: browsers, torrentprogramma’s, wat je maar wil. Dit is lastiger, omdat je zelf een lijst applicaties moet bijhouden en bijwerken. Het kan ook voor andere problemen zorgen, aangezien het geforceerd afsluiten van applicaties soms kan leiden tot gegevensverlies.

Over het algemeen kan de Windows-versie van NordVPN dus wel wat aanpassingen gebruiken. We zijn echter positief over de serverselectie en de configuratie-opties en over het algemeen ziet het pakket er goed uit.

De prestaties zijn bijna net zo indrukwekkend. Tijdens onze tests* bereikten we een maximale snelheid van 33Mbps bij verbindingen binnen het Verenigd Koninkrijk. Verbindingen met Frankrijk, Duitsland en Spanje bereikten 15 tot 30Mbps en een verbinding met de Verenigde Staten was 18 tot 29Mbps. Kleine problemen traden pas op bij verbindingen op grote afstand; sommige servers wilden zelfs helemaal niet verbinden. Echter was de snelheid van de verbinding met servers in Hong Kong en Australië net goed genoeg: 5Mbps.

Belangrijker was dat NordVPN haar privacybeloften waarmaakte met servers in de verwachte locaties. DNS- en WebRTC-leaks werden automatisch geblokkeerd.

Eindoordeel

Een aansprekende, snelle en (voornamelijk) gebruiksvriendelijke VPN. Het is teleurstellend dat de Windows-client niet helemaal “af” aanvoelt en dat het nieuwe privacybeleid vager is, maar vanwege de snelheid en makkelijke serverselectie zijn we toch positief.
$ 11
95 Maand
 • Maandelijks wordt $ 11.95 gefactureerd.
$ 3
99 Maand
 • Grijp de 3-jarige deal terwijl het nog kan! Dit beperkte aanbod eindigt op 3 september.
$ 6
99 Maand
 • Jaarlijks wordt $83,88 gefactureerd.

Meer vpn Reviews

Tips en uitleg

Comments are closed.