5 beveiligingstips die iedereen zou moeten toepassen

Hoe je de oplichters voor kunt blijven

Online beveiligingstips

Voor het geval dat je het nog niet doorhad: het internet zit vol met virussen, malware, hackers en andere oplichters. Het is al moeilijk genoeg om één pc te beveiligen. Het behoud van online beveiliging wordt bemoeilijkt vanwege het feit dat meer dan 70% van de internetgebruikers nu meerdere apparaten gebruiken. Dit betekent dat ze binnen een dag meerdere apparaten gebruiken; volgens Go-Gulf is dat percentage binnen de leeftijdsgroep van 25 tot 49 zelfs nog hoger. Met de vele bedreigingen voor al die apparaten moeten gebruikers nog voorzichtiger zijn. Wij zijn er voor je; bekijk hieronder onze aanbevelingen.

 

antivirussoftware

Nieuwe virussen en andere soorten malware, waaronder Trojans, ransomware, wormen, adware en spyware worden continu ontdekt. Sommige malware, zoals de Bad Rabbit ransomware die in 2017 verscheen, kan zo groot worden dat het het nieuws haalt. Met ongeveer een miljoen nieuwe ontdekte soorten malware per dag is het niet vreemd dat vorig jaar meer dan de helft van de Amerikanen getroffen werd.

Met deze situatie moeten we een effectieve antivirusoplossing installeren. Het is goed om een antivirusprogramma te hebben dat altijd aan staat. Daarnaast is het geen verkeerd idee om een back-up te hebben die je af en toe kan draaien, bijvoorbeeld een keer per week.

Zorg dat je onze Best Keuze voor Antivirussoftware bekijkt, inclusief enkele gratis alternatieven, om je pc te beveiligen. Vergeet ook je smartphone en tablet niet en bescherm je Android en iOS apparaten.

phishing e-mails

Phishing e-mails zijn niet nieuw, maar de dagen waarin de aanvragen overduidelijk nep waren liggen achter ons. Er zijn nog maar weinig spelfouten en logo’s die je verzoeken om geld over te maken naar Nigeria. Tegenwoordig zijn phishing e-mails een stuk beter uitgekiend en geloofwaardig, of het nu gaat om een frauduleus individu of een organisatie die de gebruiker erin luist.

Als een ontvanger denkt dat een e-mail echt is, vergroot dat de kans dat ze vrijwillig identificerende en financiële informatie doorsturen. Een aan phishing gerelateerde activiteit, beter bekend als pharming, verwijst gebruikers naar een nepwebsite die eruit ziet als een echte website. Ook hier is het verkrijgen van persoonlijke informatie het doel.

Het is duidelijk dat gebruikers op hun hoede moeten zijn voor phishing- en pharmingpraktijken. Goede veiligheidsmaatregelen zijn het gebruik van een firewall en anti-malware software. Ook is het goed om niet zomaar op links te klikken. Voorheen adviseerde men om te letten op e-mails met een amateuristisch uiterlijk, maar de oplichters zijn tegenwoordig een stuk slimmer. De e-mails kunnen er gevaarlijk echt uitzien. Als je gevraagd wordt om inloggegevens, is het advies om niet op links te klikken in een e-mail en in plaats daarvan direct de website van de bank of organisatie te bezoeken.

Bekijk ook het volledige e-mailadres van de afzender. Dit wordt op een mobiel apparaat vaak ingekort. Een e-mail van Apple waarin staat dat je je creditcardgegevens moet bijwerken hoort bijvoorbeeld afkomstig te zijn van iets@apple.com en niet van iets@apple43465443.ru, wat zou betekenen dat de e-mail uit Rusland komt.

Weet je het niet zeker? De meeste bedrijven hebben een e-mailadres waar je verdachte e-mails naar kan doorsturen (in het geval van Apple is dit reportphishing@apple.com). Zij kunnen de geldigheid van de bron bevestigen en als het nodig is de fraudeurs proberen uit te schakelen.

Openbare netwerken zijn goed als je onderweg internet nodig hebt en worden veel gebruikt in de horeca en op vliegvelden. Je thuisnetwerk houdt het verkeer privé met een wachtwoord (routers hebben tegenwoordig zelfs een standaardwachtwoord om te zorgen dat niet per definitie alles open staat), maar het probleem met openbare Wi-Fi is dat het onbeveiligd is.

Aan de ene kant maakt het gebrek aan een wachtwoord het voor gebruikers makkelijker om te verbinden, maar het zorgt er ook voor dat het verkeer letterlijk onderschept en in een tabel gezet kan worden, inclusief gebruikersnamen en wachtwoorden voor e-mailadressen en financiële accounts. Er zijn zelfs laptops gekaapt om Bitcoin mee te “minen” in een Starbucks, via de CoffeeMinerhack.

De makkelijke oplossing is om onderweg geen Wi-Fi meer te gebruiken, vooral nu mobiele verbindingen via de telefoon steeds beter beschikbaar worden. Dat gezegd hebbende: hoewel een 4G-verbinding de voorkeur heeft en minder makkelijk te onderscheppen is, is het net als openbare Wi-Fi niet volledig veilig.

Het nieuwste draadloze encryptieprotocol, WPA3, wordt de komende jaren uitgerold en richt zich op de veiligheidsproblemen. Het versleutelt individuele openbare draadloze verbindingen. Op dit moment is het gebrek aan beveiliging van openbare Wi-Fi verbindingen een uitstekend argument voor het gebruik van een VPN, waar naast databeveiliging nog veel meer voordelen aan zitten.

Veilige wachtwoorden

Je gebruikersnaam en wachtwoord zijn essentieel voor het beveiligen van een online account, of het nu gaat om een e-mailadres, een bankrekening of andere soort onlinetoegang. Tegenwoordig hebben vele mensen tientallen online accounts en het is bijna een fulltime baan om ze allemaal te beveiligen. Er zijn zelfs apps waarmee je al je accounts kunt bijhouden en beheren.

Via online gegevenslekken zijn wachtwoorden gehackt en zelfs openbaar gemaakt. Gefrustreerde gebruikers hanteren te vaak wachtwoorden die in het woordenboek voorkomen, en ook nog eens op meerdere sites. Je kunt toch niet allemaal verschillende wachtwoorden onthouden? De realiteit is dat je sterke wachtwoorden nodig hebt om jezelf te beveiligen. Ze moeten langer en willekeuriger zijn en ze moeten diverse elementen bevatten zoals hoofdletters, kleine letters, leestekens en cijfers.

Hoewel het irritant is om dit continue te blijven doen, zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar. Probeer een online wachtwoordgenerator om een sterk wachtwoord te maken. Kies daarna een programma voor wachtwoordbeheer zoals LastPass of Dashlane, waarmee je sterkere wachtwoorden op meerdere apparaten kunt bewaren. Vertrouw tot slot niet alleen op wachtwoorden om deze accounts te beschermen. Zorg voor twee-factor-authenticatie om ze nog beter te beveiligen.

Hoewel beveiliging zich vaak richt op de apparaten, verdient het netwerk als geheel ook aandacht. De router beheert het hele thuisnetwerk; als de router gehackt wordt kunnen alle apparaten binnen het netwerk ook als gehackt aangemerkt worden. Met software genaamd F-Secure Router Checker kun je controleren of je router gehackt is.

Gebruikers moeten maatregelen nemen om de risico’s te beperken. Een goed begin is zorgen dat de router volledig bijgewerkt is met alle meest recente beveiligingspatches via een firmware upgrade. Zorg dat je firmware uitsluitend direct vanaf de fabrikant installeert en controleer periodiek op nieuwe versies.

Heb je een oudere router en zijn er geen nieuwe firmware upgrades meer? Dan kun je het beste overstappen op een recentere en breder ondersteunde router. Als alternatief kun je open-source firmware installeren die bijgehouden wordt door een gemeenschap, zoals OpenWRT of DD-WRT. Bij het kiezen van een nieuwe router is het belangrijk om een model te kiezen die antivirusondersteuning op netwerkniveau integreert, zoals een Asus model met AiProtection van Trend Micro. Zorg ook dat je dit aan zet in de instellingen.

Het beveiligen van je digitale levensstijl hoeft niet lang te duren of duur te zijn. Je kunt dit binnen een minuut doen door de gratis proefversie van CyberGhost VPN hier te downloaden, zonder risico’s.

One Comment

  1. Hoe je veilig bitcoin en cryptocurrency kunt kopen – Site Title

    […] lijken wellicht rigoureus, maar het is onze bedoeling om je bewust te maken van de verschillende bedreigingen binnen de […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.