Online dating veiligheidstips: Liefde vinden en veilig blijven

Online dating veiligheidstips

Veilig daten met deze toptips

Online dating veiligheidstips

Als je single bent en dit leest, is de kans aanwezig dat je wat ervaring hebt met online daten. Je hoeft je hier niet voor te schamen; technologie is een  snelle en breed geweldige manier om singles met elkaar in contact te brengen.

De zoektocht naar je partner is echter niet altijd rozengeur en maneschijn. Online dating opent voor slimme techneuten de deur naar de donkere kant van daten. Meer mensen dan ooit ontmoeten mannen en vrouwen waar ze voorheen alleen online mee hebben gepraat. 

 Dit betekent dat ‘catfishing’, het praten met een nepprofiel, of zelfs diefstal van je identiteit door een potentiële digitale lover grote gevaren zijn.

Maar daten hoort leuk te zijn, of het nu in een café, nachtclub of online is. Met de nodige slimmigheidjes is leuk en veilig online daten absoluut mogelijk, of je nu hetero , homoseksueel of alles daar tussenin bent.

Apps of websites?

De eerste verdedigingslinie is de datingservice die je gaat gebruiken. Als je een app overweegt, maar niet weet welke je wilt proberen, bekijk dan deze overzicht van de beste dating apps .

Ben jij iemand die liever lange en doordachte berichten uitwisselt? Dan zijn websites wellicht beter voor jou. Sommige diensten zoals OkCupid hebben zowel een website als een app, voor ieder wat wils.

Dating Apps of websites

Vele datingsites en apps hebben hun eigen veiligheidsbeleid en tips. Sommigen bieden zelfs geavanceerd beheer. Chappy, de recent uitgebrachte datingapp voor homoseksuelen die momenteel bezig is met de hashtag #dontbeadick, heeft bijvoorbeeld 500 beheerders die de dienst in de gaten houden en controleren op profielen die niet aan de eisen voldoen.

Andere diensten zoals Guardian Soulmates, een wereldwijde datingsite die het nieuws heeft gehaald na een gegevenslek begin 2017, biedt tips op de site en linkt naar ODA – de Online Dating Association. De ODA is een goudmijn in de online dating wereld. Op de website vind je meerdere video’s en goed advies om te herkennen dat er gebruik van je wordt gemaakt.

Nepprofielen Dating

Of je nu een Tinder match, een Bumble bericht of een Grindr tap ontvangt; vlinders in de buik kunnen snel plaatsmaken voor een leegtegevoel wanneer je doorhebt dat je met een nepprofiel te maken hebt.

Dit gebeurt vaak, vooral met diensten die niet vereisen dat je profiel verbonden wordt met een social media account. Apps zoals Tinder, Bumble en Chappy zijn goed om mee te beginnen. Ze verifiëren je identiteit met een telefoonnummer of een Facebookprofiel, waarmee een hoop oplichters door de mand vallen. Toegegeven: het is niet de meest revolutionaire beveiliging, maar het is wel een beveiligingslaag.

Ben je al lang en breed aan de praat met de persoon op je touchscreen, maar blijf je het idee houden dat er iets verdachts aan de hand is? Dan zijn er een paar andere manieren om zijn of haar identiteit te verifiëren.

Facebook is het eenvoudigst. Afhankelijk van de veiligheidsinstellingen van je online liefde, is het gebruik van een naam of nummer in de zoekbalk van Facebook vaak genoeg om het Facebookprofiel te vinden. Werkt het? Perfect, dan praat je waarschijnlijk met een echt mens.

Als Facebook niet werkt, is het wellicht nodig om een stap verder te zetten en je te begeven in de duistere wereld van het cyberstalken. Er zijn maar weinig mensen die geen online identiteit hebben. Als zijn naam bijvoorbeeld Jan Smit is, en hij is een architect in Amsterdam, dan kan het intypen van de woorden “Jan Smit, Architect, Amsterdam” zomaar een LinkedIn of Twitter profiel tevoorschijn toveren. Als de informatie openbaar beschikbaar is, kan je snel bevestigen dat dit een echt persoon is, daarbij uitsluitend gebruikmakend van details die ze zelf in het openbaar delen. Ga alleen niet op zoek naar gegevens die ze niet openbaar willen delen – dat is niet cool.

FaceTime of Skype kunnen een goede manier zijn om de identiteit van een potentiële lover te verifiëren.

Onthoud dat leraren, spionnen en gebruikers die goed op de hoogte zijn van privacy waarschijnlijk geen makkelijk te achterhalen online vingerafdruk hebben. De genoemde methoden zijn slechts initiële richtlijnen. Het beste dat je kunt doen om de identiteit van een persoon te bevestigen is Skypen of FaceTimen. Niets bijzonders, slechts een snelle identiteitscontrole – maar flirten is natuurlijk ook toegestaan.

Indien de person waarin je geïnteresseerd bent dit weigert, zelfs na een paar weken, dienen de alarmbellen duidelijk te klinken.

Vertel je vrienden

De meeste smartphones hebben gps-ontvangers die je locatie nauwkeurig kunnen vaststellen. Nog slimmer is het feit dat apps zoals Glympse en zelfs WhatsApp je toestaan om je locatie live met iemand te delen voor een bepaalde periode.

Zet een van deze services aan zodra je je date ontmoet, deel je locatie met een vertrouwd persoon en zij kunnen met een blik op hun telefoon in de gaten houden waar je je bevindt.

WhatsApp

Met zowel WhatsApp als Glympse kun je je locatie voor een bepaalde tijd delen.

Een aandachtspunt: het gebruik van je gps verbruikt je batterij wat sneller, dus zorg dat deze 100% opgeladen is voordat je je date ontmoet. Kies een locatie die niet onder de grond is. Hiermee geef je je telefoon de beste papieren om een nauwkeurige locatie te kunnen versturen. Als zich een probleem voordoet kan je vertrouwenspersoon je locatie tot op een paar meter nauwkeurig zien.

Excuus nodig om weg te gaan?

Het kan zijn dat er geen chemie is of dat je onderbuikgevoel aangeeft dat je date misschien niet zo’n veilige keuze is. Ervan uit gaande dat je elkaar in het openbaar hebt ontmoet: een goed excuus zorgt ervoor dat je snel weg kan.

Apps voor nepgesprekken voor iOS en Android kunnen je redden uit een ongemakkelijke situatie met een slechte date.

Je kunt het bij de klassieke manier houden en een vriend vragen om je te bellen en een vroegtijdig vertrek mogelijk te maken. Het is echter veel makkelijker om een applicatie te installeren voor nepgesprekken. Ze zijn beschikbaar voor iOS en Android en je kunt instellen dat een van deze apps je ‘belt’, bijvoorbeeld om 9 uur. Ga naar buiten om het gesprek aan te nemen en keer terug naar je date om te zeggen dat je ‘moet gaan’.

Uitgaan en je geluk beproeven? ​

Ben je opzoek naar een one night stand of is je date wat intiemer geworden? Dan is het wat moeilijker om veilig te blijven, aangezien je niet meer de bescherming geniet die een openbare omgeving biedt. Dat gezegd hebbende; er zijn nog steeds maatregelen die je kunt nemen om verbonden te blijven met een vertrouwd persoon, naast de reeds genoemde manieren.

Als je een wearable hebt, bijvoorbeeld Android Wear, Samsung Gear S3 met Tizen of een Apple Watch, dan heb je een extra verdedigingslinie om je pols. De besturingssystemen van deze smartwatches bieden allen applicaties die een SOS-contactpersoon of de politie kunnen bellen met een paar simpele aanrakingen. Nooddiensten kunnen de locatie van je telefoon bepalen en zouden je op die manier redelijk nauwkeurig moeten kunnen vinden.

Het gebruik van een wearable is wellicht de beste manier om contact op te nemen met geliefden of nooddiensten indien je smartphone niet in de buurt is.

Je telefoon met verbonden blijven met je wearable, dus zorg dat de telefoon aan staat en opgeladen is. Een draagbare batterij is een goed idee als je ergens anders overnacht. Als alternatief kan een smartwatch, zoals de Huawei Watch 2 of de Apple Watch 3, die allebei mobiele telefonie bieden, onafhankelijk van een smartphone werken. Ze zijn dus altijd actief, zelfs als de batterij van je mobiel leeg is.

Ze leefden nog lang en veilig

Na een paar weken en vier of vijf dates later voel je je veilig. Je weet dat je de online dating valkuilen overleefd hebt. Dat is niet eenvoudig!

Dat gezegd hebbende; zelfs als alles goed lijkt te gaan zijn er een aantal zaken om in je achterhoofd te houden, gewoon voor het geval dat.

Hebben jullie bijvoorbeeld jullie social media met elkaar uitgewisseld? Jullie digitale intimiteit hoeft niet in de vorm van Facebook vrienden te zijn, maar als je elkaars Instagram of Twitter accountnamen weet heb je in ieder geval een vorm van inzicht in elkaars vriendenkringen. Ook bevestigt het iemands historie.

De toegangscode van je telefoon voor jezelf houden en, vooral in het begin, niet te veel digitale informatie prijsgeven beschermt je tegen de echt angstaanjagende zaken zoals identiteitsdiefstal.

Uiteindelijk gaat het allemaal om vertrouwen. Hoe eerder je dat kunt opbouwen met je online liefde, hoe beter. Of je nu single blijft of een partner vindt: veilig zijn is een voorwaarde om nog lang en gelukkig te leven.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.