OpenVPN installeren en gebruiken

OpenVPN installeren en gebruiken

Moe van nutteloze VPN clients? Misschien is dit iets voor jou

OpenVPN tunnelingproto

De makkelijkste manier om met een VPN te verbinden is door de eigen software te gebruiken. Er is geen ingewikkeld installatieproces benodigd en er zijn geen moeilijke instellingen om over na te denken. Je kunt meestal gewoon installeren en beginnen.

Maar software op maat kan ook problemen hebben. Onhandige interfaces, irritante notificaties, amper instellingen, onnodige belasting van systeembronnen; ze kunnen zelfs zonder duidelijke redenen ineens stoppen met werken.

Je hoeft hier geen genoegen mee te nemen, aangezien de software van de VPN-provider niet per definitie de enige optie is. Indien jouw VPN het OpenVPN protocol ondersteunt is de kans aanwezig dat je de dienst ook kunt gebruiken via de gratis open source client van OpenVPN. Sterker nog, de clients van de meeste aanbieders gebruiken het al om verbindingen te maken en beheren (zoek in Windows naar OpenVPN.exe binnen de mappen van de client).

Dit werkt niet voor iedereen. Overstappen naar OpenVPN betekent waarschijnlijk dat je de toegang tot geavanceerde extra’s verliest. Als je aanbieder bijvoorbeeld ad blocking, Tor over VPN of applicatie-specifieke kill switches bevat, zullen deze verdwijnen als je overstapt naar een andere client.

Aan de andere kant krijg je een eenvoudigere interface en een volledig aanpasbare serverlijst die locaties kan bevatten van andere VPN-aanbieders. Andere voordelen zijn minder RAM vereisten, diepgaande controle over verbindingsinstellingen en gedetailleerde logbestanden voor probleemoplossing.

Weet je het niet zeker? Over het algemeen kun je beide varianten installeren op hetzelfde systeem. Gebruik de software van je aanbieder bijvoorbeeld voor simpele taken en gebruik OpenVPN voor probleemoplossing of complexere zaken.

Ook duurt het niet lang om te beginnen. De meeste gebruikers zullen OpenVPN binnen 30 minuten geïnstalleerd en opgestart hebben, vaak kost het nog minder tijd.


OpenVPN is een krachtig pakket, maar het zal niet kunnen verbinden met je VPN totdat het alle benodigde configuratiebestanden heeft. Dit zijn de instellingen die bepalen hoe elke verbinding moet werken. Bij sommige aanbieders is dit moeilijk te vinden; anderen geven je zelfs helemaal niets. Wij raden daarom aan om eerst de website van je VPN te bekijken.

De beste aanbieders hebben installatiehandleidingen voor OpenVPN, waarin het niet alleen over het bestaan van configuratiebestanden gaat, maar die ook laten zien hoe je ze gebruikt. Goede voorbeelden zijn

Andere aanbieders hebben wellicht geen installatiehandleidingen, maar ze bieden wel bestanden aan. Zoek op de website naar OpenVPN- of OVPN-bestanden.

Enkele diensten verbergen de bestanden in een web management console. Heb je een account aangemaakt bij een VPN-aanbieder? Log dan in en zoek op de pagina’s naar installatiebestanden voor OpenVPN.

Bekijk hierna je downloads en pak de gearchiveerde bestanden uit. Er zouden meerdere OVPN-bestanden moeten zijn, voor elke server waarmee je verbinding wilt maken. Er kunnen ook andere bestanden bijzitten, maar zolang je de OVPN-gegevens hebt ben je klaar voor de volgende stap.

De meest recente versie van OpenVPN is altijd beschikbaar via de officiële website. Ga naar OpenVPN.net en klik op Community > Downloads. De release notes voor de laatste versie staan bovenaan de pagina. Tijdens het scrollen vind je een link waarmee je het installatiebestand voor Windows kunt downloaden.

We hebben het in dit artikel over de Windows-installatie, maar het proces is voor andere besturingssystemen zeer vergelijkbaar. Bekijk voor meer informatie de Android-versie en de iOS-versie.

Het openen van het installatiebestand toont een doorsnee installatiewizard. Ga akkoord met de licentie, accepteer de standaard ‘te installeren componenten’, kies eventueel voor een nieuwe doelmap en klik op ‘Installeren’ om het proces te voltooien.

Zodra de installatie voltooid is, zou er een Quick Start Guide in platte test moeten verschijnen in Kladblok (of uw voorkeursprogramma voor tekstbestanden). Je kunt dit lezen indien je geïnteresseerd bent in de technische details, maar je kunt het bestand gerust afsluiten. Als je het later wilt bekijken: het is te vinden in de OpenVPN\Doc map.

Start de ‘OpenVPN GUI’ applicatie om een icoon toe te voegen aan de systeembalk. Ondanks de ‘GUI’ in de naam van het programma is dat alles wat je krijgt. Er zijn geen sprankelende kaarten of grafische weergaven.

Kopieer de reeds gedownloade configuratiebestanden van OVPN naar de OpenVPN configuratiemap (\Users\Name\OpenVPN\Config of \Program Files\OpenVPN\config).

Let op: OpenVPN ondersteunt maximaal 50 servers. Dit kan zeer vervelend zijn als je VPN-dienst er duizenden aanbiedt. Weet je het niet zeker? Kopieer er dan een paar waarvan je weet dat je ze gaat gebruiken. Je kunt ze altijd weer verwijderen of anderen importeren.

Klik na afloop met de rechtermuisknop op het OpenVPN systeemicoon. Hier zou je de namen van de bestanden die je zojuist hebt gekopieerd terug moeten zien in een menu.

Namen worden alfabetisch gesorteerd. Je kunt bijvoorbeeld de bestanden die het beste aansluiten op jouw behoeften een nieuwe naam geven, bijvoorbeeld met de meest gebruikte bovenaan.

Klik met de rechtermuisknop op het OpenVPN icoon, kies een server en klik op Verbinden.

Er zou een logscherm moeten verschijnen met een aantal statuscommando’s, waarna je al snel om je gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd wordt.

Voer je gegevens in. Als alles werkt volgens plan, zou het logscherm binnen enkele seconden moeten verdwijnen. Een desktopnotificatie informeert je dat je verbonden bent.

Het OpenVPN icoon toont een groen scherm waarmee het bevestigt dat je beschermd bent. Wanneer je hier met de muis overheen gaat verschijnt de naam van de verbonden server en je nieuwe IP-adres.

Kijk je liever de kat uit de boom en heb je meer vertrouwen nodig? Ga via de browser naar ipleak.net om er zeker van te zijn dat je echt een nieuw IP-adres hebt en dat er geen DNS leaks of andere problemen zijn.

Wanneer je tevreden bent en alles goed draait, klik je nogmaals met de rechtermuisknop op het OpenVPN icoon. Selecteer de aangevinkte server en klik op Verbinding Verbreken.

OpenVPN heeft slechts een paar programma-instellingen, maar er zitten wellicht bruikbare instellingen tussen. Klik met de rechtermuisknop op het OpenVPN icoon en selecteer Instellingen.

Vink ‘Opstarten wanneer Windows opstart’ aan om te zorgen dat OpenVPN altijd beschikbaar is wanneer je het nodig hebt.

Vink ‘Stille Verbinding’ aan en je zal het logscherm niet meer zien tijdens het verbinden.

Vink ‘Nooit’ aan als je geen desktopnotificaties wilt zien. Let op: het is belangrijk om te weten wanneer de VPN je beschermt en wanneer niet.

Experts kunnen OpenVPN instellen op hun HTTPS of SOCKS proxy naar keuze. Je kunt enkele belangrijke programmamappen en andere instellingen wijzigen in het tabblad Geavanceerd.

Zelfs de meest eenvoudige OpenVPN installatie kent enkele onmiddellijke voordelen. Er is geen VPN client nodig die permanent op de achtergrond draait. De serverlijst kan naar wens worden gewijzigd en geordend, dus je hoeft niet door 30 servers te bladeren om de enige twee servers die je gebruikt te vinden. Heb je verbindingsproblemen? De logbestanden van OpenVPN zijn beschikbaar om je te helpen bij de probleemoplossing.

Dat is nog maar het begin. Ervaren gebruikers kunnen veel verder gaan door de verbindingsinstellingen aan te passen in de OVPN-bestanden. Hiermee verkrijg je diepgaande controle over hoe de VPN werkt.

Open een van je OVPN-bestanden in WordPad om de diverse commando’s te tonen. Je ziet waarschijnlijk termen als:

proto udp

tun-mtu 1500

Zoals je waarschijnlijk al kon raden, stelt het proto commando je protocol in. Normaalgesproken is dit UDP (vanwege de snelheid), maar vervang dit door TCP en OpenVPN zal de volgende keer het betrouwbaardere TCP protocol gebruiken (ten koste van wat prestaties).

Het remote commando vertelt OpenVPN de naam van de VPN-server en de poort die je wilt gebruiken. Dit is nuttig als je meer gegevens wilt over de bestemmingserver of een alternatieve poort wilt proberen. Je moet dan natuurlijk wel eerst uitzoeken welke poorten door de server ondersteund worden.

Het tun-mtu commando bepaalt de waarde van de Maximum Transmission Unit. In sommige gevallen kan een aanpassing van deze waarde voor grote prestatieverschillen zorgen. Je kunt echter beter van dit commando afblijven tenzij je weet waar je mee bezig bent.

Ervaren gebruikers kunnen voordeel halen uit vele andere opties. Je kunt bijvoorbeeld scripts draaien bij het maken en verbreken van VPN-verbindingen, zodat programma’s alleen opstarten wanneer de VPN verbonden is. Een Redirect commando bepaalt welk verkeer via de tunnel moet gaan en je kunt actie ondernemen om DNS leaks te blokkeren. Bekijk de documentatie via \Program Files\OpenVPN\doc om te zien welke mogelijkheden er zijn.

3 Comments

  1. OpenVPN installeren en gebruiken – Site Title

    […] bericht OpenVPN installeren en gebruiken verscheen eerst op […]

  2. Amerikaanse Netflix kijken – Beste NetflixVPN – Site Title

    […] Het biedt hoge snelheden, tot 6 gelijktijdige verbindingen, een 256-bit AES encryptie en een OpenVPN protocol. NordVPN garandeert je anonimiteit met een kill switch functie en een CyberSec Ad Blocker. […]

  3. Toegang krijgen tot geblokkeerde websites met een VPN – Site Title

    […] is erg veilig; het gebruikt 256-bit encryptie en een OpenVPN-protocol om te garanderen dat je netwerk niet gehackt kan worden en dat je identiteit verborgen […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.