Wat is een proxyserver en waarom een VPN een beter alternatief is

Proxyserver vs VPN

Hoe werken proxyservers daadwerkelijk?

Proxy vs VPN

Het is geen verrassing dat proxyservers door de jaren heen populairder zijn geworden. Meer en meer mensen zoeken naar manieren om internetcensuur te omzeilen. Ze verkrijgen toegang tot afgeschermde content door middel van verborgen IP-adressen, virtuele servers of proxyservers; deze trend gaat niet meer verdwijnen. Je hebt er wellicht al eens van gehoord, maar wat is een proxyserver precies en hoe werkt het?

Per definitie valt een proxyserver te omschrijven als: elke soort computer of dienst waarmee een persoon sites of diensten op afstand kan benaderen. Ze dienen als tussenpersoon tussen je netwerk en je eindbestemming. Men gebruikt ze vaak voor toegang tot specifieke bestanden, bijlagen of downloads.

Proxyservers zijn zeer populair in landen waar het internet zwaar gecensureerd wordt, zoals China. Hier gebruikt men proxyservers om de Great Firewall te omzeilen en sites als Facebook, Google en YouTube zonder problemen te kunnen bekijken. Omdat je bij gebruik van een proxy je IP-adres kunt wijzigen, kun je in principe internetten alsof je op een andere locatie bent.

Het zijn nuttige hulpmiddelen voor het deblokkeren van content, maar niet geweldig voor de online veiligheid.

In principe is een proxy een toegangspoort tussen je browser en specifieke sites en diensten die je benadert.

Wanneer je browser gegevens verzendt naar een specifieke website, gaat de informatie in het datapakket eerst langs een server van een derde partij. Normaalgesproken zou een website je IP-adres bevestigen alvorens een specifieke pagina of dienst geladen kan worden. Met een proxyserver loopt deze bevestiging via een derde partij.

Een makkelijke manier om dit te begrijpen is door de vergelijking te maken met Google. Google gebruikt de locatie van de gebruiker om te bepalen welk domein het toont. Als iemand in Engeland ‘Google’ intypt in de zoekbalk, wordt diegene automatisch doorverwezen naar het google.co.uk domein.

Met een proxy kun je echter je IP-adres wijzigen, wat invloed heeft op welke websites je kunt bezoeken.

Hiermee maken proxyservers het mogelijk om toegang te krijgen tot het internet, zonder dat daarbij je IP-adres gecommuniceerd wordt. De eigenaar van de proxy kan echter wel je echte IP-adres zien.

Hoewel er diverse soorten proxydiensten bestaan, zijn anonieme proxyservers de populairste optie, die het vaakst gebruikt wordt voor toegang tot online content. Omdat ze ‘anonimiteit’ bieden, denken de meeste mensen dat ze met een proxy volledig privé kunnen surfen. Helaas is dat niet helemaal waar. Hoewel de gebruiker zijn of haar echte IP-adres kan verbergen, wordt er nog steeds een ander IP-adres toegekend. Alles wat je doet kan dus teruggeleid worden naar dit IP-adres.

Sterker nog: de meeste gratis proxyservers wijzigen ook het internetverkeer en/of zetten zogenaamde trackers in om het onlinegedrag van een persoon te volgen.

Helaas is niet elke proxy betrouwbaar. Zoals hierboven aangegeven, staan kwaadwillende proxyservers erom bekend dat ze surfgegevens opslaan. Ze bewaren soms zelfs gebruikersnamen en wachtwoorden, installeren virussen, enzovoorts.

Met het gebruik van een proxyserver sta je vrijwillig je informatie af aan een onbekende derde partij, wat in principe inhoudt dat je je eigen netwerk blootgeeft tijdens het verbinden met het netwerk van een ander. Je krijgt weliswaar toegang tot websites en content, maar dat is vanwege de potentiële risico’s wellicht niet de moeite waard.

In plaats van een proxyserver raden wij gebruikers aan om VPNs (virtuele privénetwerken) te gebruiken om veiliger te internetten, met bovendien meer privacy.

Proxy of VPN: welke is beter?

Proxy vs VPN

Hoewel VPN’s en proxyservers allebei zorgen voor internettoegang vanaf een andere locatie, is een VPN veel veiliger dan een proxyserver.

Waar proxyservers uitsluitend je internetbrowser beveiligen, zorgen VPN’s ervoor dat je gehele online netwerk beveiligd en versleuteld is. Een VPN is als het ware een omhulsel van je volledige internetverbinding, terwijl een proxy alleen invloed heeft op de specifieke website die je bezoekt.

In tegenstelling tot VPN’s, die vooraf geconfigureerd zijn, vereisen proxyservers tevens een aparte configuratie voor elke applicatie of dienst die je gebruikt (bijvoorbeeld e-mail, websites, streamingdiensten, enzovoorts). Proxyservers vereisen daarom vooraf meer handmatig werk, terwijl de prestaties weleens te wensen over laten. De meeste VPN apps vereisen weinig tot geen aanpassingen nadat ze geïnstalleerd zijn.

Bovendien bieden VPN’s meer locatie-opties. Ook zijn er voor de meeste VPN-diensten apps beschikbaar voor ongeveer elk apparaat dat je je kunt bedenken. Hoewel er een onderscheid bestaat tussen gratis proxyservers en betaalde varianten, is geen van beide nuttiger dan een VPN.

Waarom VPN in plaats van Proxy

Beste vpn ​

Een andere belangrijke factor bij de keuze tussen een VPN en een proxy is privacy. De meeste VPN-aanbieders beheren hun eigen servernetwerken, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over willekeurige IP-adressen zoals met een proxyserver. Ook zit je niet vast een specifiek, willekeurig IP-adres.

Misschien nog wel belangrijker: VPN’s bieden het voordeel dat ze geen logbestanden bewaren. Waar proxyservers vaak gedetailleerde gegevens over de gebruikers bewaren, staan onder meer ExpressVPN, NordVPN en andere grote namen bekend om de privacy van hun klanten. Ze bieden volledige versleuteling en de gebruikers blijven volledig anoniem.

  • Wij bieden hier een overzicht van de beste VPN-diensten

VPN’s zijn ook beter voor het versleutelen van de verbinding via openbare Wi-Fi netwerken. Proxyservers verbergen slechts je IP-adres, terwijl VPN’s automatisch alle netwerkverbindingen versleutelen. Hiermee wordt die onveilige verbinding in dat koffiezaakje ineens een veilig netwerk.

Tot slot zijn proxyservers over het algemeen stukken langzamer dan VPN’s. Omdat proxyservers grote hoeveelheden bandbreedte verbruiken, kunnen de laadtijden verschrikkelijk zijn. VPN’s beheren (en onderhouden) hun eigen serverlocaties, waardoor de laadtijden veel sneller zijn. Echter is het qua snelheid nog steeds voordelig om een virtuele serverlocatie in de buurt van je daadwerkelijke locatie te kiezen.

Het komt erop neer dat VPN’s op elk gebied superieur zijn aan proxyservers. Met de betere beveiliging, meer privacy, meer locaties en snellere laadtijden spreekt de keuze voor een VPN voor zich.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.