De Ultieme VPN-handleiding voor beginners ​

wat is een VPN

Wil je je informatie privé houden? Ben je op zoek naar extra beveiliging tijdens het internetten?

Je denkt wellicht: ik ben een van de miljoenen mensen op internet, waarom zou iemand mijn gegevens willen stelen?

Er zijn vele redenen om je persoonlijke gegevens en privacy te beschermen. Een VPN is een van de beste manieren om dit te doen.

In dit artikel leggen we uit wat een VPN is, de voordelen en nadelen van het gebruik en hoe je je VPN optimaal kunt benutten.

Beste VPN aanbieders vergelijking

VPN Dienst

RATING

98%

Onze Keus

95%

Onze Keus

80%
78%
72%
70%

BESTE VOOR

Beginner,  Beveiliging

Algemeen gebruik

Algemeen gebruik

Beginner

Beginner,  Beveiliging

Reizigers

CLIENT SOFTWARE

macOS, Android, Windows, iOS, Linux,

Linux, macOS, Android, Chrome, Firefox, iOS, Windows

Windows, Android, ChromeOS, iOS, Linux, macOS
Windows, Opera, Android, Chrome, iOS, macOS,
Android, macOS, Windows, iOS

 Android, iOS, macOS, Windows

AD BLOCK

DEBLOKEERT NETFLIX

GELD TERUG GARANTIE

93%
 • Ultrasnelle VPN-servers in 94 landen
 • Terugbetalingsgarantie van 30 dagen
 • Ondersteunt slechts 3 verbindingen

Beste keus

beste keus
93%
 • Mobiele- en desktopclients van goede kwaliteit
 • Tot zes apparaten tegelijk verbinden
 • Goede prestaties
 • Gebruiksvoorwaarden niet transparant genoeg
95%
 • Geen verkeerslogbestanden
 • Uitstekende downloadsnelheden
 • Aanpasbare software
 • Geen gratis proefversie
93%
 • Extreem gebruiksvriendelijk
 • Groot aanbod aan clientsoftware
 • Transparant privacybeleid
 • Verbindingen op grote afstand kunnen langzamer zijn
95%
 • Zeer veilig met Streaming Diensten.
 • Toegewijde apps voor ios en Android
 • Sterke VPN-encryptie zonder IP leaks
 • Maandabonnementen zijn duurder
93%
 • Bijna gratis proefversie
 • Onbeperkt aantal apparaten
 • Deblokkeert Netflix
 • Geen kill switch

Wat is een VPN?

Een virtual private network , ofwel VPN, is een beveiligde verbinding via een openbaar netwerk zoals het internet of een privénetwerk. Een VPN voegt een extra laag privacy toe aan je online-activiteit.

Een VPN versleutelt de internetverbinding van je apparaat. Hiermee kun je privé internetten zonder je zorgen te maken over aanvallen van online hackers.

De technologie achter virtual private network  ontstond toen grote bedrijven, overheidsinstellingen en onderwijsinstellingen opzoek waren naar manieren om de kosten van veilige communicatie tussen hun netwerken te verlagen.

Speciale privélijnen tussen bedrijfsnetwerken zijn duur. Met VPN’s konden bedrijven gebruikmaken van het internet om gegevens veilig tussen hun netwerken te verplaatsen, tegen aanzienlijk lagere kosten.

Individuen kunnen ook VPN’s gebruiken voor internettoegang wanneer zij zich fysiek niet op hetzelfde Local Area Network (LAN) bevinden, of als een manier om hun communicatie te beveiligen en versleutelen bij gebruik van internet of andere openbare netwerken. 

VPN verbinding

Waarom heb je een VPN nodig? ​

Met VPN’s kun je verbinding maken met het internet via een dienst van een VPN-aanbieder. Al je gegevens zijn veilig versleuteld tijdens de overdracht van en naar je computer, tablet of telefoon via de VPN-server. Een VPN kan daarom:

 • Je privacy waarborgen door je internetactiviteit te verbergen voor je Internetprovider (ISP) of overheid.
 • Ondersteunen bij het ontwijken van censuur door de overheid, je internetprovider, school of werk.
 • Toegang bieden tot diensten waar je normaal geen toegang toe hebt in jouw geografische locatie.
 • Ondersteunen bij het beschermen tegen hackers en mensen die je persoonlijke informatie proberen te stelen, voornamelijk bij gebruik van openbare Wi-Fi.
 • Downloads beveiligen via Peer-to-Peer (P2P) netwerken voor bestandsdeling.

Voor wie is het voordelig? ​

De voordelen van een VPN zijn voor iedereen anders. Een virtual private network  kan je veiligheid vergroten en toegang bieden tot netwerkbronnen waarmee je niet fysiek verbonden bent.

Wat je met deze functionaliteiten doet is echter volledig aan jou. De behoeften van VPN-gebruikers kunnen verschillen. Dit zijn de meest voorkomende manieren waarop verschillende mensen een VPN gebruiken.

Heb je toegang nodig tot bronnen via je school- of bedrijfsnetwerk? Dan krijg je wellicht een VPN aangeboden indien je toegang nodig hebt tot specifieke netwerken vanuit huis of tijdens het reizen.

Indien je reeds toegang hebt tot een VPN dan is er geen reden om verder te kijken. Als je gebruikmaakt van de Wi-Fi op een vliegveld of in een café kan je je VPN aanzetten zodat niemand kan meekijken met je verbinding.

Heb je een torrentprogramma op je computer? Of je nu legaal of illegaal downloadt; je zit waarschijnlijk niet te wachten op bedrijven die verhaal komen halen.

Met een VPN kun je veilig torrentprogramma’s gebruiken. Het is beter om een paar euro uit te geven aan een VPN dan een enorme boete of gerechtelijke kosten te betalen.

Wist je dat men theoretisch gezien al je online communicatie kan meelezen? Maak je je zorgen over je online privacy en veiligheid? Een VPN kan al je communicatie beveiligen en versleutelen.

Ben je vaak in andere landen? Als je je favoriete Tv-series wilt zien zodra ze uitkomen, in plaats van te wachten tot ze beschikbaar zijn in je huidige land, kan een Virtueel Privénetwerk uitkomst bieden.

Indien je beperkt wordt in je toegang tot onlinediensten vanwege het land waarin je je bevindt, kan een VPN ervoor zorgen dat je digitaal gezien in een andere geografische locatie bent dan waar je echt bent.

De kans is groot dat jouw situatie een combinatie is van dit alles. Of je nu binnen een van deze profielen valt of niet, je kunt een VPN nog steeds gebruiken om online veilig te blijven.

Als je op reis bent of niet-vertrouwde netwerken gebruikt, zoals de Wi-Fi in een café, dan kan je het risico lopen om gehackt te worden. Voor 5 tot 10 euro per maand kan een Virtueel Privénetwerk je beschermen tegen ongewenste indringers.

Hoe werkt het? ​

Normaalgesproken verbind je eerst naar je internetprovider voordat je verbinding maakt met het internet. Je internetprovider verbindt je dan door naar een website. Al je internetverkeer loopt via de servers van je internetprovider en kan zelfs bekeken worden door je internetprovider.

Met een VPN maak je versleuteldeverbinding met een server van je internetprovider Alle gegevens die zich tussen je computer en de VPN-server verplaatsen zijn versleuteld, zodat alleen jij en je VPN-server het kan “zien”.

VPN verbinding

Een virtual private network  is geen vervanging van je internetprovider. Je internetverbinding komt nog steeds van je provider. Je VPN zorgt ervoor dat je gegevens privé verstuurd worden via een openbaar netwerk. Het gebruikt twee eigenschappen: encryptie en tunneling.

Encryptie is het proces waarin je informatie omgezet wordt naar een andere datavariant, genaamd ciphertext

Dit gebeurt op een dusdanige manier dat uitsluitend een geautoriseerde persoon het kan weergeven. Het blokkeert de toegang tot de code niet; het zorgt ervoor dat de code onleesbaar is voor ongeautoriseerde mensen.

Tunneling staat ook wel bekend als “encapsulation” of “port forwarding”. Het zorgt ervoor dat een netwerk gegevens kan verzenden via de verbinding van een ander netwerk. Dit werkt door een netwerkprotocol in te sluiten in de gegevenspakketten van een ander netwerk.

In het geval van een Virtueel Privénetwerk sluit de VPN-aanbieder het eigen netwerkprotocol in binnen de TCP/IP-pakketten van het internet. Dit zorgt voor de veilige verplaatsing van gegevens van een netwerk naar een ander netwerk.

Gevolgen en Nadelen

Wanneer gegevens tussen je computer en een VPN-server versleuteld zijn, kan dat enkele gevolgen hebben. Hieronder bekijken we dit gedetailleerd: 

Hoewel dit wellicht geen nadeel is, is het belangrijk om te weten welke impact een VPN kan hebben. Omdat je gegevens versleuteld zijn, kan je internetprovider niet zien wat je op het internet doet. Ze kunnen alleen zien dat je online en verbonden bent.

Ook dit kan je als een voordeel beschouwen, vooral als je content wilt zien die alleen beschikbaar is in een bepaalde locatie.

Websites die je internetactiviteit bijhouden, kunnen dit alleen doen tot de serverlocatie van de VPN. Tenzij je VPN-leverancier je locatie overhandigt, blijft je echte IP-adres verborgen.

De internetverbinding tussen jouw apparaat en de VPN-server is versleuteld. Zelfs als iemand je gegevens weet te onderscheppen via het draadloze netwerk, is het nog steeds veilig omdat het versleuteld is.

Bij gebruik van een VPN haal je je privacy weg bij je internetprovider (die hier niets mee te maken heeft en ook niet verplicht is om het te beschermen) en verplaats je dit naar je VPN-aanbieder.

Het grootste verschil is dat je VPN-aanbieder wél toezegt om je privacy te beschermen. Ben je nog steeds bang dat je privacy op straat komt te liggen? Dan zijn er extra maatregelen waarmee je ervoor zorgt dat ze zo min mogelijk over je te weten komen.

Het algemene gebrek aan Quality of Service (QoS) management via het internet kan leiden tot gegevensverlies en andere prestatieproblemen. Schadelijke netwerkomstandigheden die plaatsvinden buiten het privénetwerk vallen vaak buiten de invloed van de VPN-beheerder. Dit is de reden waarom vele grote bedrijven betalen voor een VPN die gebruikmaakt van een privénetwerk dat QoS garandeert.

De encryptie en decryptie van je gegevens kost tijd en rekenkracht. In de meeste gevallen geldt; hoe sterker je encryptie, hoe langzamer je internettoegang. Echter is dit tijdverlies op de meeste moderne computers relatief klein.

Het grootste probleem met tijdverlies is de extra afstand die je data moet afleggen. Door een Virtueel Privénetwerk te gebruiken, maak je de route die je data moet afleggen langer. Het moet eerst via de VPN-server voordat het richting de bestemmingslocatie gaat.

Soorten VPN’s

VPN’s gebruiken vaak hoogwaardige encryptie om te garanderen dat je gegevens veilig zijn en om alle ongewenste onderscheppingen tussen privésites te voorkomen. Al het verkeer wordt met diverse algoritmes versleuteld om data-integriteit en privacy te garanderen.

Deze soorten VPN’s gebruiken cryptografie (een encryptievariant) voor de beveiliging van je data tijdens het verzenden via een computernetwerk.

Elk protocol gebruikt een “handshake” authenticatiemethode om te bepalen hoe de client en de server een verbinding tot stand brengen, inclusief de gebruikte netwerkparameters.

Om succesvol verbinding te maken wordt een authenticatiecertificaat uitgebracht. Een certificaat is een cryptografische sleutel die zowel op jouw computer als de VPN-server opgeslagen is.

Met dit tunneling protocol kunnen een privéserver en een externe client verbinding maken via het internet. PPTP is het meest gebruikte protocol van VPN-aanbieders. Het is eenvoudig te gebruiken en beheren. Bovendien is het aanwezig in het Windows besturingssysteem. Dit protocol biedt vaak een manier om zowel jouw apparaat als de VPN-server te authentiseren via een gebruikersnaam en een wachtwoord.
IPSec wordt ook gebruikt voor de beveiliging van je gegevens via het internet. Het gebruikt tunneling- of transportmodus om je data te versleutelen in de VPN. Het verschil is dat transportmodus alleen het bericht binnen het datapakket versleutelt, terwijl tunneling het hele pakket versleutelt. Als mensen het over een “security overlay” voor protocollen hebben, dan verwijzen ze vaak naar IPSec.

Met dit protocol wordt een tunnel tussen twee websites gezet. Het gebruikt vaak IPSec (vaak aangegeven als L2TP/IPSec) als beveiligingslaag om de veilige overdracht van L2TP datapakketten via het web te garanderen. L2TP verschilt van PPTP omdat het certificaten of een gedeelde sleutel vereist.

Wat is het verschil tussen commerciële en zakelijke VPNs?

VPN-technologie is ooit uitgevonden zodat expats veilig konden verbinden met bedrijfsnetwerken en ook buiten het kantoor bestanden en programma’s konden openen.

Sommige VPN’s doen dit nog steeds; ze staan tegenwoordig echter bekend als Zakelijke VPN’s. Commerciële VPN’s zijn VPN-diensten waarmee alledaagse gebruikers privé verbinding kunnen maken met het internet.

Hoewel er vele overeenkomsten zijn tussen de soorten VPN’s, bestaan er enkele grote verschillen die buiten de scope van deze gids vallen.

Zijn VPNs legaal?

In de meeste landen is privacy een wettelijk recht voor de meeste inwoners. Op het moment dat dit artikel wordt geschreven is het gebruik van een VPN in bijna alle landen legaal.

Er zijn echter enkele landen, zoals Iran en China, die niet van de onbelemmerde en onaansprakelijke internettoegang van VPN’s houden. Vele van deze landen blokkeren daarom VPN-diensten. Ze proberen vaak te voorkomen dat mensen buitenlandse VPN-diensten gebruiken; vaak lukt dit slechts gedeeltelijk.

Wat maakt een VPN goed? (Een VPN kiezen)

Helaas zijn niet alle VPN’s gelijkwaardig. Het eerste wat je je moet afvragen is waar je de VPN voor wilt gaan gebruiken.

Enkel van de beste VPN’s bieden een groot aantal locaties, eigenschappen en abonnementen. Sommigen zijn uitstekend voor de doorsnee-gebruiker; anderen richten zich op mensen die veel willen downloaden en privé willen zoeken.

Hieronder volgt een lijst met eigenschappen om te overwegen bij het kiezen voor de juiste VPN:

 • Prijs: Er zijn enkele grote verschillen tussen gratis en betaalde VPN’s, dus doe je huiswerk. Opmerkelijk genoeg bestaat er onder de betaalde VPN’s weinig verband tussen de prijs en de dienst die je ontvangt.
 • Snelheid: VPN’s zorgen altijd voor een afname van snelheid. Echter kunnen VPN-snelheden verschillen van aanbieder tot aanbieder. Vergelijk ze met elkaar en kies de dienst die bij je past.
 • Privacy: Alle VPN’s beloven privacy. Echter kan de mate van privacy verschillen. Zie hieronder meer details.
 • Protocol: Elk VPN-protocol heeft voordelen en nadelen. De gemiddelde gebruiker hoeft zich hier geen zorgen over te maken.
 • Beveiliging: Vraag welke maatregelen de leverancier heeft genomen om ongewenste toegang tot je gegevens te voorkomen. Zorg dat je waar mogelijk altijd https gebruikt en wees voorzichtig met downloaden. Sommige VPN-aanbieders bieden Anti-Malware en Anti-Spyware oplossingen.
 • Beschikbaar op verschillende apparaten: Ben je van plan geld uit te geven aan een VPN-aanbieder? Zorg dan dat je een consistente, hoogwaardige ervaring hebt via meerdere apparaten. De meeste aanbieders hebben desktopversies en mobiele versies.
 • Het aantal servers en locaties: Indien je moet verbinden met diensten in verschillende landen, is het aantal servers van een virtual private network belangrijk. Ze staan ook bekend als zakelijke of exitlocaties en ze kunnen je helpen bij het omzeilen van locatiebeperkingen.
 • Het aantal gelijktijdige verbindingen: Wil je meer dan één apparaat verbinden? Sommige aanbieders beperken het aantal gelijktijdige verbindingen, terwijl anderen een bijna oneindig aantal apparaten toestaan.
 • Klantenservice: Zijn VPN’s voor jou nieuw of snap je een bepaalde functionaliteit niet? Dan is een solide klantenservice onmisbaar.
 • Gratis proefversies en terugbetalingsgaranties: Hiermee kun je het product eerst uitproberen voordat je overgaat tot aanschaf.
 • Software: Kies voor een platform dat makkelijk te gebruiken is. Sommige VPN-softwarepakketten hebben veel extra functionaliteiten zoals DNS leak protection en VPN kill switches.
 • Ondersteuning voor meerdere platformen: Controleer dat een VPN geschikt is voor je apparaten. De meeste VPN’s werken op Windows, Android, Mac OSX en andere iOS platformen. Ondersteuning voor Windows Mobile en BlackBerry OS is wat moeilijker te vinden.
 • Logbestanden: Slaat de VPN-leverancier je gegevens op? Zorg dat je bekend bent met het logbestandenbeleid van je aanbieder. Hieronder meer informatie.

Er zijn nog veel meer toeters en bellen van VPN-diensten; echter zijn bovengenoemde eigenschappen het belangrijkst om te overwegen voordat je je voor iets aanmeldt.

Gratis VPN vs VPN-abonnement

Wees voorzichtig met gratis VPN’s. Het aanbieden van een VPN-dienst kost veel geld, dus ga bij onbetaalde VPN’s na hoe ze hun geld verdienen om de dienst aan te kunnen bieden.

Sommige gratis VPN’s staan erom bekend dat ze gegevens van hun gebruikers verkopen of contextuele advertenties tonen terwijl je verbonden bent. Er zitten VPN’s met geweldige eigenschappen tussen, maar als privacy voor jou belangrijk is dan kun je ze beter vermijden.

Dat gezegd hebbende: er zijn gerenommeerde gratis VPN-diensten. Hoewel ze hun beperkingen hebben, kan het genoeg zijn voor de doorsnee-gebruiker. Ze betalen de kosten vaak via een premium-versie.

Betaalde VPN-leveranciers nemen privacy en prestaties vaak een stuk serieuzer. Ze tonen zelden reclame, maar of ze je informatie opslaan kan verschillen van bedrijf tot bedrijf. 

Of je nu voor een abonnement kiest of een gratis VPN-dienst probeert; zorg dat je weet waar je aan begint.

Wat zijn de beste VPNs?

Er is een groot aantal virtual private network  beschikbaar. Elke VPN heeft voordelen en nadelen. Het hangt er helemaal vanaf wat je met je VPN-dienst wilt bereiken.

Wij hebben enkele van de beste momenteel beschikbare VPN’s getest.

4
15 Maand
 • Jaarlijks wordt €105,81 €52,95 gefactureerd.
4
40 Maand
 • Jaarlijks wordt €253,99 €105,70 gefactureerd.
4
99 Maand
 • Jaarlijks wordt 59,88 gefactureerd.
5
89 Maand
 • 30-dagen geld-terug garantie.​
2
64 Maand
 • €379,71 €94,93 per 3 jaar in rekening gebracht
5
40 Maand
 • Jaarlijks wordt €64,85 gefactureerd.

Maakt een VPN mij anoniem?

Helaas maakt een VPN je niet anoniem. Meestal weet je VPN wie je bent en welke activiteiten je online uitvoert. VPN’s die privacydiensten aanbieden zullen heel ver gaan om je privacy te waarborgen.

Ben je voor privacy opzoek naar een Virtueel Privénetwerk? Ga dan voor een dienstverlener die geen logbestanden bijhoudt. Sommige leveranciers houden real-time logbestanden bij van je activiteit. De meeste “geen logbestanden” leveranciers beloven je niet te monitoren, tenzij dit om technische redenen nodig is.

Echter kunnen de autoriteiten in vele landen eisen dat een bedrijf logbestanden bijhoudt van specifieke individuen. Ze kunnen ook eisen dat het bedrijf haar klanten niet informeert over het feit dat ze in de gaten gehouden worden.

Dit gebeurt alleen als dit specifiek geëist wordt. De meeste aanbieders zullen graag meewerken bij het vinden van criminelen. Dit gaat vooral om specifieke individuen die al verdacht zijn bij de autoriteiten.

Bij het kiezen van een VPN-dienst voor privacy doeleinden is de vestigingslocatie van de VPN belangrijk. Vele landen, inclusief Europese landen, verplichten alle communicatiebedrijven (inclusief VPN-leveranciers) om voor een bepaalde tijd logbestanden te behouden.

In landen als Roemenië, Zweden, Nederland en Luxemburg is dit niet verplicht. Indien een VPN-leverancier gevestigd is in een land waarin het logbestanden moet bijhouden, dan zal het dat doen, ongeacht de indruk die ze jou proberen te geven.

Wil je extra privacy? Vele VPN-bedrijven bieden de optie om anoniem te betalen voor de diensten. Vele bedrijven accepteren anoniem aangeschafte cadeaubonnen. Enkelen accepteren zelfs contant geld via post!

Het VPN-bedrijf weet je naam, adres of bankgegevens niet en dit zorgt voor een extra privacylaag. Ze weten echter nog steeds je echte IP-adres.

Wat betekent “Geen Logbestanden” (no logs)?

Hoewel menig provider beweert geen logbestanden bij te houden, betekent dit in de praktijk “geen gebruikslogs”. Vele bedrijven houden wel “verbindingslogs” bij. Lees verder voor de verschillen tussen deze twee soorten logbestanden.

Gebruikslogs bevatten gegevens over je activiteiten op het internet, inclusief de websites die je bezoekt. Deze logbestanden zijn het belangrijkst en kunnen mogelijk schadelijk zijn.

Deze logs bevatten metadata over je verbinding, maar niet over je gebruik. Welke gegevens bijgehouden worden, verschilt per leverancier. Het bevat echter vaak de tijd waarop je verbinding maakt, hoe lang en hoe vaak.

De meeste mensen maken zich weinig zorgen over de informatie in deze logbestanden. Echter is het, vooral voor zeer privacy-bewuste mensen, goed om te weten dat dergelijke logs gebruikt kunnen worden om iemand te identificeren met behulp van bekende internetpatronen.

Sommige aanbieders beweren absoluut geen logbestanden te bewaren (bekend als “geen logboek” aanbieders). Dit zijn de beste leveranciers als je volledige bescherming van je privacy wilt. Doe altijd je huiswerk voordat je je aanmeldt.

Hoewel menig provider beweert geen logbestanden bij te houden, betekent dit in de praktijk “geen gebruikslogs”. Vele bedrijven houden wel “verbindingslogs” bij. Lees verder voor de verschillen tussen deze twee soorten logbestanden.

Ben ik veilig als ik een VPN gebruik?

Een goede VPN-dienst biedt een hoge mate van privacy. Je bent beveiligd tegen algemene inspecties van de overheid, het voorkomt dat je internetprovider weet wat je online doet en het voorkomt dat auteursrechteigenaars je opsporen als je illegaal media downloadt.

Wees echter gewaarschuwd: een VPN beschermt je niet in het geval dat de politie, de overheid of andere autoriteiten specifiek geïnteresseerd zijn in jou en je internetactiviteiten.

Kan ik veilig torrents downloaden en uploaden met een VPN?

Indien je aanbieder het toestaat, zouden torrents (P2P downloaden) moeten werken. Echter staan niet alle VPN-bedrijven dit toe, dus zorg dat je dit controleert voordat je je aanmeldt.

Tijdens het torrenten kan iedereen die het bestand aan het downloaden is eenvoudig de IP-adressen zien van anderen die hetzelfde bestand aan het downloaden zijn. Bij gebruik van een VPN wordt dit het IP-adres van je VPN in plaats van je echte IP-adres.

VPN-leveranciers worden vaak aangeklaagd voor auteursrechtschending vanwege de activiteiten van hun klanten. Menig VPN zal meewerken en wellicht zelfs de namen van deze klanten overhandigen. Anderen geven slechts waarschuwingen en verbreken de verbinding van recidivisten.

Er zijn bedrijven die het prima vinden als je torrents downloadt of uploadt; ze houden je gegevens privé. Een VPN die geen logbestanden bijhoudt is altijd een goed idee als je van plan bent via P2P te downloaden.

Werken VPN’s op mobiele apparaten?

Ja, VPN’s werken op mobiele apparaten en andere Android- en iOS-platformen. Net als op je computer versleutelt je VPN je gegevens en verbergt het voor alle internetverbindingen je IP-adres.

Gebruik je echter een VPN om je identiteit en je privacy te waarborgen, weet dan dat mobiele apps andere manieren hebben om te zien wat je online doet. Apps kunnen onder meer toegang krijgen tot je gps-gegevens, Apple en Android ID’s en je contactenlijsten.

Om privacy te waarborgen is het beter om via je browser de website van een bedrijf te bezoeken, in plaats van een app te gebruiken.

Wees er bewust van dat smartphones berucht zijn vanwege het gebrek aan beveiliging. Zelfs met een VPN is er weinig dat je kan doen om je smartphone 100% te beveiligen.

Wat is een VPN-router?

De manier waarop de meeste mensen hun VPN-dienst gebruiken is door de software te installeren op elk apparaat dat ze willen gebruiken. Als alternatief kun je je router dusdanig configureren dat deze verbonden is met je VPN-dienst.

De grootste voordelen van deze manier zijn: 

 • Elk apparaat wordt automatisch beveiligd door de VPN wanneer het verbinding maakt met de router.
 • Menig apparaat, zoals een smart tv of een gaming console, kan geen VPN-software draaien. Door te verbinden via de beschermede router kun je optimaal gebruikmaken van de VPN.
 • De router wordt gezien als één VPN-verbinding. Dit betekent dat je een onbeperkt aantal apparaten via de router met je VPN kunt verbinden.

Het grootste nadeel van de software op je router is de grote hoeveelheid vereiste rekenkracht. Het versleutelen en ontcijferen van gegevens eist zijn tol voor je processor en de meeste standaardrouters zijn hier niet krachtig genoeg voor.

Als je ervoor kiest om VPN software op een router te draaien, zorg dan dat de router voldoet aan de hardware-eisen. Hiermee voorkom je dat je internetverbinding trager wordt.

Wat een virtual private network niet doet…

Hoewel een VPN je online-veiligheid en privacy significant verbetert, is het belangrijk om te weten dat er beperkingen bestaan.

Zoals hiervoor al genoemd biedt een VPN geen volledige anonimiteit. Als de autoriteiten specifiek achter jou aan zitten, zal een Virtueel Privénetwerk weinig helpen. Wees voorzichtig met VPN’s die volledige anonimiteit beloven.

Een VPN voorkomt niet dat websites gegevens over je bijhouden. Het helpt om je IP-adres te verbergen met een Virtueel Privénetwerk, maar de meerderheid van de websites gebruikt trackingtechnologieën zoals cookies en browser fingerprinting.

Een Virtueel Privénetwerk kan niet voorkomen dat websites je activiteit op deze manier volgen. De beste manier om je hier tegen te beschermen is via diverse browserconfiguraties en plugins.

Tot Slot…

Zoals je ziet is een VPN een ongelooflijk nuttige manier om je persoonlijke gegevens privé te houden en te beschermen. Voor slechts een paar euro per maand kan het de kans dat je gehackt wordt flink verlagen, en het voorkomt dat anderen weten wat je online doet.

Hopelijk heeft deze gids je een uitstekend beeld gegeven van VPN’s, wat ze te bieden hebben en hoe je er je voordeel mee kunt doen. Stel hieronder gerust je vragen, wij beantwoorden ze graag.