smartphone beveiligen

6 manieren om je smartphone beter te beveiligen

Je toestel vergrendeld houden is nog maar het begin

smartphone beveiligen

Net als computers hebben smartphones ook veiligheidsrisico’s. Er zijn vele voorbeelden van inbreuk in Android, waarbij het Kapersky Security Bulletin het meest recente voorbeeld biedt met de Android-versie van de Pegasus mobiele spionagesoftware, beter bekend als Chrysaor.

Hoewel Apple iOS over het algemeen als veiliger wordt gezien dan Android OS van Google, blijven alle telefoons kwetsbaar voor de meest recent ontdekte chip kwetsbaarheid: Spectre. Bovendien gaf Sophos Labs aan dat alleen in September vorig jaar al meer dan 30% van de ontdekte ransomware op het Android platform draaide. Er zijn een geschatte 10 miljoen Android apps in de categorie ‘verdacht.’

Met de opkomst van mobiele malware moeten gebruikers continu waakzaam blijven en zorgen dat hun telefoons beveiligd zijn. Hier volgen zes manieren om dat te doen.

Beste VPN voor Smartphone

5
55 Maand
  • € 83,10 eerste 15 maanden en 12 maanden daarna.. 30-dagen geld-terug garantie.​
Beste koop

Installatiehandleiding van de Android ExpressVPN-app

ExpressVPN-Getest
Video afspelen
5
40 Maand
  • Jaarlijks wordt €64,85 gefactureerd.

IPVanish installeren en verbinden voor Android 

Video afspelen
2
38 Maand
  • Grijp de 3-jarige deal terwijl het nog kan! Dit beperkte aanbod eindigt op 3 september.

Gebruiksaanwijzingen NordVPN

Video afspelen
4
15 Maand
  • Jaarlijks wordt €49,79 gefactureerd.

1. Vergrendel je telefoon

Vergrendel je telefoon

Een telefoon zichzelf laten vergrendelen na een korte inactieve periode vormt de basis van een veilig toestel. Met een vergrendelde telefoon voorkom je dat anderen toegang krijgen tot het toestel met alle data en apps. Hoewel het vergrendelen van je telefoon jaren geleden een beetje irritant werkte, bieden moderne smartphones diverse ontgrendelmethodes. Denk hierbij aan sensoren voor vingerafdrukken en gezichtsherkenning. Je hebt dus niet meer het excuus dat het vervelend is om elke keer je telefoon te moeten ontgrendelen.

Bij het instellen van de vergrendeling kun je aangeven na hoeveel minuten je telefoon zichzelf vergrendelt. Geef een korte periode van slechts een paar minuten op om ervoor te zorgen dat een onbewaakte telefoon vergrendeld is. De telefoon moet ook opstarten met het vergrendel scherm en een PIN vereisen voor de eerste ontgrendeling, geen vingerafdruk of een andere minder veilige methode. Dit vergroot de veiligheid.

2. Behoud altijd de meest recente versie van het besturingssysteem

Androidgebruikers blijven te maken hebben met de fragmentatie van hun besturingssysteem. De meest gebruikte versie van Android was in februari 2018 Nougat (7.0, 7.1) met een marktaandeel van 28,5%. Ter vergelijking: slechts 1,1% van de Androidtelefoons gebruikt de nieuwste versie, Oreo (8.0, 8.1). Het vijf jaar oude KitKat (4.4) bevat nog altijd 12% van het marktaandeel volgens Fossbytes.

Bij Apple is de situatie beter, maar nog steeds verre van perfect. De nieuwste versie van iOS, 11.2, heeft met 70% weliswaar het grootste marktaandeel, maar er is een hardnekkige minderheid van gebruikers die nog steeds voorgaande versies gebruikt. Zo gebruikt 10,1% bijvoorbeeld versie 10.3, welke nu bijna een jaar oud is en niet alle nieuwste beveiligingsupdates bevat.

Androidgebruikers blijven geconfronteerd worden met telefoonfabrikanten die de nieuwste updates niet uitbrengen of leveranciers die ze niet uitrollen, waardoor gebruikers potentieel kwetsbaar blijven voor nieuwe bedreigingen. Google probeert deze situatie aan te pakken met de nieuwste poging om Android updates te faciliteren: Project Treble.

Wij raden aan om te gaan winkelen voor een nieuwe telefoon als je huidige telefoon geen updates meer ontvangt. Kijk bij het kiezen voor een smartphone, naast de andere functionaliteiten, naar een telefoon die waarschijnlijk op lange termijn updates blijft ontvangen. Dit is een argument voor de populairdere vlaggenschippen, die een grotere kans hebben om gedurende de hele levensduur meer dan voldoende updates te ontvangen. Of overweeg een Google Pixel telefoon, die goed ondersteunt zal worden met updates.

3. Vermijd onzekere merken

Sommige telefoons hebben de reputatie dat ze vaker updates ontvangen, zoals de hierboven genoemde Google Pixel lijn. Ook Apple iPhones blijven gedurende meerdere jaren updates krijgen. Met andere smartphones is het tegenovergestelde vaak waar.

In februari werd telefoonbeveiliging in de Verenigde Staten zelfs op het niveau van het congres besproken. Intelligentieambtenaren waarschuwden dat telefoons van de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE onveilig zijn. Ze gingen zelfs zo ver dat ze deze telefoons verdachten van het bespioneren van Amerikaanse burgers. Afgelopen jaar werden budgettelefoons van Blu verwijderd van Amazon vanwege zorgen omtrent privacy.

Over het algemeen is het een veiligere keuze om het te houden bij de populairdere merken met een betere naamsbekendheid in de markt, in plaats van tweede- of derdegraads producten.

4. Encryptie

Encryptie

Met alle gegevens op je smartphone – e-mails, contacten, financiële apps en nog veel meer – is het vanzelfsprekend dat je bij verlies of diefstal van de telefoon wilt dat niemand toegang kan krijgen. De oplossing hiervoor is het versleutelen van de opslag van de telefoon, zodat de gegevens beschermd zijn als ze in handen van iemand anders vallen.

Gelukkig is het installeren van encryptie vrij eenvoudig

5. Scan voor virussen

Scan-voor-virussen

Mobiele apparaten worden steeds vatbaarder voor malware, waaronder ransomware. Zelfs de Google Play Store wordt continu lastiggevallen met malware. Programma’s zonder enige reputatie zorgen voor een ongelooflijke 4,2 miljoen downloads, inclusief de ExpensiveWall hack die zich voordeed als een app voor achtergronden. Net als bij het downloaden van software voor een laptop of pc, ligt de oplossing in het op de hoede blijven voor downloads van minder bekende leveranciers en onbevestigde bronnen. Ook kun je periodiek scannen op virussen en malware.

Windows desktop besturingssystemen bevatten standaard Windows Defender voor bescherming tegen malware, maar mobiele platformen hebben nog geen ingebouwd antivirusprogramma. De makkelijke oplossing is het downloaden en installeren van een anti-malware app. Wij hebben onze voorkeur van betrouwbare leveranciers voor zowel iOS als Android.

6. Jailbreak je telefoon niet

Een deel van de iPhonegebruikers heeft een reputatie voor het jailbreaken van hun apparaten. Ze geloven het meeste uit hun telefoon te kunnen halen door de telefoon te bevrijden van de ingebouwde beperkingen van Apple aangaande welke apps en extensies geïnstalleerd kunnen worden. Android-gebruikers kunnen iets vergelijkbaars doen, maar in dit geval heet de term rooten van je toestel, in plaats van jailbreaken.

Het probleem is in beide gevallen dat het gebruikers de mogelijkheid geeft om ongeautoriseerde apps te downloaden die malware kunnen bevatten. In 2015 zorgde de KeyRaidermalware, dat zich richtte op gejailbreakte iPhones, ervoor dat gegevens van 225.000 Apple accounts, inclusief wachtwoorden, op een server teruggevonden werden.

Die aanval verbleekt echter bij de recentelijke CopyCat malware, waar 14 miljoen Androidapparaten door getroffen werden. Het ‘rootte’ zelfs acht miljoen exemplaren zonder dat de eigenaren dit doorhadden. De bron van de malware zat in populaire apps die buitenom de Google Play Store gedownload werden.

Uit veiligheidsperspectief is het beter om je telefoon niet te jailbreaken en het originele besturingssysteem te behouden. Hiermee voorkom je de blootstelling van de telefoon aan malware en andere bedreigingen.

Bekijk onze reviews 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.