TunnelBear-VPN

TunnelBear VPN review

Een probleemloze VPN die overall werkt 

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
TunnelBear-VPN Abonnementen

OUR VERDICT 

Het gebruik van een VPN wordt niet makkelijker dan dit. Ook op het gebied van privacy doet TunnelBear het goed.

  • Uitermate eenvoudig in gebruik
  • Diverse locaties
  • Clients voor mobiel en desktop
  • Duidelijk en helder privacybeleid
  • Verbindingen op grote afstand kunnen erg langzaam zijn
  • Weinig opties of instellingen

TunnelBear VPN Prijzen en Aanbiedingen

0
00 Gratis
  • 500MB aan Gratis data every month
$ 9
99 Maand
  • Maandelijks wordt $9.99 gefactureerd.

VPNs kunnen aanvoelen als een gecompliceerde technologie vol met details die niemand begrijpt. Bekijk de website van TunnelBear en je ziet al snel dat deze dienst de zaken anders aanpakt.

Het in Canada gevestigde bedrijf overspoelt je niet met jargon. Ze hebben het niet over protocollen en encryptiesoorten; er is bijna helemaal geen technische terminologie. In plaats daarvan concentreert de website zich op de kern. Het legt bijvoorbeeld goed uit waarom je een VPN zou moeten gebruiken.

Deze aanpak werkt niet voor iedereen. Uit onze tests bleek namelijk dat het woord ‘DNS’ 10 keer voorkomt op Tunnelbear.com, vergeleken met 1130 keer op Expressvpn.com. Ervaren gebruikers die meer willen weten over de onderliggende dienst zullen bedrogen uitkomen.

 

Desondanks zijn de basisspecificaties aantrekkelijk. TunnelBear biedt nu servers in 20 landen, verspreid over de hele wereld: Europa, Verenigde Staten, Canada, Hong Kong, Mexico, Japan, Singapore, India, Brazilië en (bij betaalde abonnementen) Australië.

De installatie is eenvoudig vanwege de aparte versies voor iOS, Android, Mac en Windows. Ook is er een browserextensie. TunnelBear ondersteunt bovendien tot vijf gelijktijdige verbindingen, dus je kunt de diverse clients naar wens gebruiken.

TunnelBear-VPN-geografisch

Privacy van TunnelBearVPN

De website van TunnelBear toont trots een duidelijk geen logbestanden-beleid: “TunnelBear slaat GEEN logbestanden op van welke activiteit van onze klanten dan ook. Privacy is het belangrijkst.” Nu is het wel zo dat bijna alle VPN-diensten dit beweren. Kunnen we echt vertrouwen op de woorden van het bedrijf?

Geen enkele buitenstaander kan 100% zeker weten hoe een VPN werkt. Wat echter wel buiten kijf staat is dat het privacybeleid van TunnelBear veel transparanter is dan wat wij tot nu toe gezien hebben. Terwijl andere diensten vaag praten over de opslag van ‘enkele’ gegevens voor operationele doeleinden, vermeldt TunnelBear elk detail, inclusief een uitleg en waarom het benodigd is.

Er zijn geen onaangename verrassingen. Het bedrijf slaat je e-mailadres en je voornaam op, net als het totaal aan data dat je deze maand gebruikt hebt. Het slaat tevens de versie van je besturingssysteem op, wat wellicht onverwacht is. We zien echter in waarom dit voor het bedrijf belangrijk kan zijn, en het feit dat een aanbieder weet dat je iOS 10.3 gebruikt vormt niet echt een bedreiging voor je privacy.

Interessanter is de lijst gegevens die het bedrijf níet verzamelt. Het verzamelt geen informatie over de websites en diensten die je online gebruikt, maar daar blijft het niet bij: zelfs de sessiegegevens worden niet opgeslagen. Het gaat hier om je inkomende IP-adres bij het maken van een verbinding en je toegewezen IP-adres. Andere aanbieders slaan dit vaak wel op.

Sommige bedrijven proberen stiekeme clausules te verbergen in de algemene voorwaarden, maar ook hierin is TunnelBear anders. Het document is niet alleen relatief kort (1500 woorden), maar elk hoofdstuk bevat een korte en simpele Engelse samenvatting om het beter te begrijpen.

 

Als je bijvoorbeeld geen zin hebt om een tekst van 200 woorden te lezen die begint met “TunnelBear biedt deze dienst aan op basis van beschikbaarheid, zonder enige vorm van garanties”, lees dan simpelweg de samenvatting aan de rechterkant. Hier staat simpelweg: “Soms gaat er iets kapot. We doen ons best.”

Desondanks gingen wij nog steeds op zoek naar de details, maar we hebben geen belangrijke problemen aangetroffen. Het enige minpuntje is een clausule met een verbod op “elke handeling met een onredelijke belasting op de infrastructuur van TunnelBear als gevolg”. Dit is zo vaag dat het bijna onbruikbaar is. Maar zelfs op dit gebied hebben de meeste VPN’s een vergelijkbare clausule voor ‘acceptabel gebruik’. Met een gratis account en beperkte bandbreedte is het zeer onwaarschijnlijk dat je tegen problemen aanloopt.

Prestatie Tunnelbear 

Het installatieproces van TunnelBear is dusdanig ontworpen dat het zo snel en probleemloos mogelijk werkt. We klikten bovenaan de website op de ‘Get started’ knop, waarna een simpel formulier ons vroeg om een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. De website downloadde vervolgens automatisch de juiste client voor ons systeem. Makkelijk.

 

TunnelBear-VPN-mobile

Heb je een andere versie nodig? Log op een ander apparaat in met je gebruikersnaam en wachtwoord en je treft downloadlinks voor Windows, Mac, iOS en Android. Ook zijn er browserextensies voor Chrome en Opera.

Het gebruik van onze Windows-client was al net zo makkelijk. Na een standaardinstallatie konden we inloggen door een serverlocatie te kiezen op een kaart. We kozen Duitsland, kregen een nieuw IP-adres en binnen luttele seconden konden we privé het internet op. Met een klik op de knop zet je de dienst weer uit.

 

TunnelBear is niet zo simpel als het eruit ziet. Onze client blokkeerde automatisch DNS leaks. Het verbetert de betrouwbaarheid door TCP-verbindingen toe te staan. Er is een extra veilige optie genaamd GhostBear, waarmee je activiteiten meer gaan lijken op regulier internetverkeer. De client kan automatisch opstarten bij verbinding met een niet-vertrouwd netwerk. Zelfs sommige zogenaamde ‘geavanceerde’ clients kunnen dat niet.

Tot slot voerden we diverse prestatietests* uit. Plaatselijke downloads waren snel met 30Mbps of meer. Verbindingen van het Verenigd Koninkrijk naar de Verenigde Staten behaalden een redelijke 10 tot 20Mbps, afhankelijk van de server.

Bij verbindingen met verre locaties zoals Singapore zakte de downloadsnelheid naar 2Mbps, maar dat is niet ongebruikelijk. Het is bovendien nog steeds bruikbaar voor standaardgebruik. Over het algemeen leverde de gratis versie van TunnelBear zeer acceptabele prestaties. Wij hebben ervaring met betaalde producten die het een stuk slechter deden.

Tot slot 

TunnelBear is uitermate gebruiksvriendelijk en een uitstekende gratis VPN voor netwerkbeginners.
TunnelBear VPN snelheid

Volledige VPN REVIEWS

Comments are closed.