VPN instellen

Hoe stel je een VPN in?

Krijg problematische VPN’s binnen enkele minuten aan de praat
VPN instellen

Bekijk de website van een willekeurige VPN-dienst, en je treft waarschijnlijk beweringen aan over de gebruiksvriendelijkheid. Ze zeggen bijvoorbeeld dat je software moet installeren of een eenvoudige handleiding moet volgen en dat je zo klaar bent.

In sommige gevallen is het daadwerkelijk zo makkelijk. Installeer de client en start het programma op. Voer eventueel je gebruikersnaam en wachtwoord in en je kunt meteen verbinding maken.

Maar soms is het gecompliceerder. Wat als er geen software op maat is, of de client ondervindt problemen? Misschien werkt het zelfs helemaal niet.

Zelfs de beste VPNs kunnen allerlei installatie- en configuratieproblemen ondervinden en de oplossing staat niet altijd op de site.

Gelukkig zijn er genoeg tips, trucs en strategieën waarmee je verbinding kunt maken en in dit artikel benoemen wij onze favorieten.

Waarschuwing: het is nuttig als je problemen met een VPN kunt omzeilen, maar dit zijn geen permanente oplossingen. Werkt een specifiek protocol bijvoorbeeld niet, dan moet je daar geen genoegen mee nemen. Praat met de klantenservice van je aanbieder en vraag om een uitleg of oplossing. Als ze dit niet kunnen bieden, probeer dan een ander. Er bestaan meer dan genoeg uitstekende VPN-dienstverleners.

VPN clients kunnen soms met elkaar conflicteren of beïnvloed worden door ongebruikelijke netwerkinstellingen, vooral via desktops. Door je systeem goed voor te bereiden voordat je een nieuwe VPN installeert, verlaag je de kans dat er op een later moment problemen optreden.

Begin met het de-installeren van VPN software die je niet meer nodig hebt. Dit is niet verplicht; clients zouden naast elkaar moeten kunnen draaien, dus je kunt alles wat je nog nodig denkt te hebben bewaren. Uit onze ervaring blijkt wel dat het verwijderen vaak helpt bij het verminderen van problemen.

Denk ook aan de configuratie van je netwerk. De complexere gevallen zullen eerder VPN clients in de war brengen. Denk hierbij aan systemen die tegelijkertijd op meerdere manieren verbinding kunnen maken, bijvoorbeeld via Wi-Fi, een aparte vaste verbinding en wellicht een 4G-modem.

Als je netwerk precies zo ingericht is zoals jij dat wilt, is het beter om er niets aan te veranderen. Het is de verantwoordelijkheid van de VPN om alles werkend te krijgen.

Als je je systeem echter zonder problemen kunt vereenvoudigen, door bijvoorbeeld een modem die je niet meer gebruikt te verwijderen, dan kun je dit gerust doen. De kans is groot dat dit eventuele toekomstige problemen voorkomt.

Indien je VPN-aanbieder geen software heeft voor je apparaat, kijk dan of er op de website iets staat over een handmatige installatie.

Dit zal op elke website anders zijn. Er zijn veel aanbieders met gedetailleerde en behulpzame handleidingen, maar soms is de kwaliteit wat minder of is er zelfs helemaal geen documentatie beschikbaar.

Als je geen enkele nuttige tip vindt over het installatieproces voor jouw apparaat, zoek dan naar iets vergelijkbaars dat gebruikmaakt van hetzelfde protocol. Als het apparaat bijvoorbeeld het L2TP-protocol kan gebruiken, zoek dan naar een handleiding voor het handmatig instellen van een L2TP-verbinding via Android.

Doorzoek de Android-handleiding, waarin zou moeten staan waar je de benodigde VPN-installatiegegevens kunt vinden. In het geval van L2TP-verbindingen is dit je gebruikersnaam en wachtwoord, de naam van de servers en de vooraf gedeelde sleutel. Volg de stappen om die informatie te achterhalen en sla het ergens op.

Hou deze gegevens bij de hand en bekijk de ondersteuningspagina’s van andere bekende VPN-aanbieders (en het internet in het algemeen). Probeer handleidingen voor jouw apparaat te vinden.

Als je bijvoorbeeld een Chromebook moet instellen, dan kun je deze handleiding van ExpressVPN gebruiken, waarin staat hoe dit werkt via L2TP. De eerste paar stappen gaan over het aanvragen van inloggegevens, server details enz. van ExpressVPN. Het tweede gedeelte van de handleiding behandelt het handmatig aanmaken en instellen van je VPN-verbinding met behulp van de gegevens die je al hebt verzameld. Als je deze stappen volgt, maar de details van ExpressVPN vervangt met die van jezelf, zou het in principe op dezelfde manier moeten werken.

OpenVPN installeren

Levert je VPN geen client of installatiehandleiding voor je apparaat, of krijg je het niet aan de praat? Dan is een met OpenVPN compatibele client van een derde partij wellicht een goed alternatief. We gaan er hierbij vanuit dat je aanbieder het OpenVPN protocol ondersteunt en OVPN-installatiebestanden beschikbaar heeft (controleer dit voordat je begint).

Het idee is simpel. Nagenoeg elke VPN client die OpenVPN ondersteunt, zal de open source OpenVPN-applicatie gebruiken voor het beheer van de verbinding. De client zou dit correct moeten instellen, zodat er gelijk verbinding is. Als dit echter niet werkt, kan je er altijd voor kiezen om zelf OpenVPN te installeren, configureren en gebruiken.

Hopelijk biedt je Provider een OpenVPN installatiehandleiding voor een of meerdere platformen. Staat jouw apparaat ertussen? Dan is dat mooi meegenomen. Zo niet, zoek dan naar een ander platform waar je toegang toe hebt en dat wel ondersteund wordt. Op dit moment hoef je namelijk alleen even te weten hoe je ergens verbinding mee kunt maken. Zodra dat gelukt is, kun je de stappen ergens anders herhalen.

Kan je geen handleiding vinden? Begin dan met het downloaden van OpenVPN voor WindowsAndroidiOS, of het met OpenVPN compatibele Tunnelblick voor Macs.

Zoek op de website van je VPN-aanbieder naar de OVPN installatiebestanden die OpenVPN nodig heeft en download ze op je gewenste apparaat.

Start de OpenVPN-client en gebruik de “Import” functie om een OVPN-bestand te kunnen lezen. Deze functie accepteert slechts één bestand tegelijk, maar via Windows kun je tot 50 bestanden tegelijk importeren door ze te kopiëren naar de configuratiemap van OpenVPN (\Program Files\OpenVPN\Config).

Geïmporteerde servers verschijnen in de serverlijst van je OVPN-client. Kies een server, voor je gebruikersnaam en wachtwoord in en je zou moeten kunnen verbinden.

Sommige aanbieders werken anders. Als er bijvoorbeeld geen certificaat bestaat in het OVPN-bestand, moet je hier wellicht een apart bestand voor downloaden. Bekijk de website van de aanbieder of neem direct contact op met de klantenservice als je hier ondersteuning bij nodig hebt.

De  software van een VPN-aanbieder werkt meestal meteen. Lukt het bij jou niet, en kom je er na raadpleging van de website ook niet uit? Dan kun je een paar dingen proberen.

Sluit de client af en start deze opnieuw op. Maakt dit geen verschil? Herstart dan je apparaat.

Als er andere VPN software draait, verbreek dan de verbinding met die software en sluit het af.

VPN-clients zijn afhankelijk van een correcte installatie van de driver. Sommige clients hebben een ingebouwde “Repair” functie, wat in principe de driver opnieuw installeert. Bekijk de menu’s en instellingen en kijk of er een vergelijkbare optie beschikbaar is.

Zijn er problemen met het inloggen? Controleer dan je logingegevens. De manier waarop de VPN hier mee omgaat verschilt per provider; soms kun je zelf loggegevens aanmaken en soms wordt dit voor je gedaan. Ook krijg je soms aparte inloggegevens voor zowel de reguliere login als OpenVPN. Deze gegevens kan je makkelijk door elkaar halen. We raden aan om nogmaals de beginnershandleiding of welkomste-mail van de VPN te lezen.

Als je problemen hebt met het verbinden, probeer dan een andere server. Begin met de server die het dichtst bij je fysieke locatie is.

Probeer te verbinden met verschillende protocollen, als je client dat toestaat. Begin met OpenVPN en TCP (controleer de instellingen als er geen optie voor TCP is). Wissel dan naar L2TP en tot slot naar PPTP. Let wel op: PPTP heeft serieuze veiligheidsproblemen en het is niet aan te raden om dit protocol langdurig te gebruiken. Het is in dit geval alleen bruikbaar om te testen.

VPN-verbindingen worden af en toe geblokkeerd door firewalls, antivirussoftware of andere beveiligingssoftware. Schakel deze programma’s tijdelijk uit en probeer het nogmaals, maar vergeet niet om ze daarna weer aan te zetten.

Als niks lukt, dan kun je wellicht wat aanwijzingen vinden op de websites van andere VPN-diensten. Deze pagina van ExpressVPN voor probleemoplossing met Androidapparaten bevat bijvoorbeeld diverse algemene tips die bij elke VPN-dienst zullen werken.

Met het installeren en werkend krijgen van je VPN ben je er nog niet. Neem de tijd om de instellingen van de client te bestuderen en zorg dat ze aansluiten bij je behoeften.

Begin met het standaardprotocol. Voor optimale snelheid en veiligheid is OpenVPN UDP het beste (OpenVPN TCP is langzamer, en met name PPTP is minder veilig).

Bekijk de opties voor het opstarten van je apparaat. Als je te allen tijde beveiligd wil zijn, is er wellicht een instelling om de client automatisch op te starten bij het opstarten van Windows. Als je de VPN echter slechts sporadisch gebruikt, is het wellicht beter om de client alleen aan te zetten als je het nodig hebt.

Veel VPN-clients hebben een favorietensysteem waarin je veel gebruikte servers kunt aanvinken, zodat je ze op een later moment eenvoudig terug kunt vinden. Als je client deze optie biedt, kan dit de zaken wat vereenvoudigen.

Doorloop alle andere instellingen en bekijk de ondersteuningssite van de VPN voor een uitleg. Er is niet altijd even goed nagedacht over de standaardinstellingen van de software, waardoor het voor kan komen dat je interessante functionaliteiten ontdekt.

Comments are closed.