Waarom heb je een vpn nodig

10 redenen waarom je een VPN nodig hebt

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Van betere online gaming tot het vermijden dat Google meekijkt

Waarom heb je een vpn nodig

Vandaag de dag is VPN-technologie voor velen niet meer ‘luxe’, maar een ‘must-have’. Dit komt vooral vanwege zorgen om de online privacy en regelgeving als de Investigatory Powers Act in het Verenigd Koninkrijk en de wet die eerder dit jaar in de Verenigde Staten is aangenomen, waarmee het voor internetproviders legaal wordt om gebruikersgegevens te verkopen. Om een lang verhaal kort te maken: er zijn meerdere goede redenen om een VPN te gaan gebruiken, waarvan wij er hier 10 hebben opgesomd.

Bekijk  ook deze interessante artikelen

Online communicatie is getransformeerd van eenvoudige e-mails met tekst naar robuuste communicatiediensten via diverse platformen, waaronder WhatsApp, Skype en Snapchat, om maar een paar populaire voorbeelden te noemen. Het probleem is dat niet alle diensten versleuteld zijn, waardoor berichten potentieel onderschept en gelezen kunnen worden.

Veilige berichten

Door deze messaging diensten via een VPN te gebruiken verhoog je het beveiligingsniveau met versleuteling. Dit zorgt ervoor dat de gesprekken blijven waar ze moeten zijn: privé.

 Voice over Internet Protocol

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Deze revolutionaire technologie zorgt ervoor dat digitale gesprekken goedkoper zijn dan via traditionele telefoonlijnen, door het geluid via internet te verzenden.

Het nadeel is dat VoIP-gesprekken, in plaats van het individueel aftappen van telefoonlijnen, massaal verkregen en geanalyseerd kunnen worden. Door deze gesprekken via een VPN te voeren zijn ze versleuteld. Het vergt dan zeer goede decryptie skills om toegang te krijgen tot het gesprek, waardoor het veel moeilijker wordt om mee te luisteren. 

Online gaming

Een VPN gebruiken voor online gaming lijkt op het eerste gezicht een slecht idee, maar het biedt wel degelijk voordelen. Om te beginnen biedt het anonimiteit, waarmee je je accountgegevens (inclusief eventuele creditcardgegevens) beveiligt en beschermt.

Bovendien kan een VPN gebruikt worden om geografische beperkingen te omzeilen. Zo kan een Amerikaan bijvoorbeeld ook in het buitenland Amerikaanse spellen blijven spelen. Ook biedt een VPN in sommige gevallen een snellere verbinding, omdat een VPN het bewust vertragen van verbindingen omzeilt. Daarnaast kan een VPN je bijvoorbeeld toegang geven tot een snellere gaming server (waar je voorheen zonder VPN niet bij kon).

Tot slot verhoogt een VPN je bescherming tegen DDoS-aanvallen – niet dat deze aanvallen vaak voorkomen, maar rivalen in de online gaming wereld die het echt op je gemunt hebben kunnen een poging doen om je verbinding te vertragen, waardoor het spel voor jou te traag laadt. Een smerige tactiek.

In sommige landen wordt het internet zwaar gecensureerd door onderdrukkende overheden. Dit voorkomt communicatie met partijen buiten het regime en blokkeert toegang tot sites die wij voor lief nemen.

Het spreekt voor zich dat ook jij met deze censuur te maken krijgt als je deze landen bezoekt. Een VPN kan pure noodzaak zijn als je zorgeloos wilt internetten en met de rest van de wereld wilt communiceren.

Veilige openbare Wi-Fi

Het is tegenwoordig vaak noodzakelijk om ook onderweg verbonden te blijven met het internet. Gratis Wi-Fi is een belangrijke methode om in contact te blijven met familieleden en collega’s. Als bijkomend voordeel zorgt het gebruik van Wi-Fi ervoor dat de internetbundel van je smartphone wat langer meegaat.

Het gebruik van openbare Wi-Fi zit echter ook vol gevaren. Denk hierbij aan packet sniffers, phishing scams via neppe Wi-Fi verbindingen, hackers en malware. Een VPN met een modern encryptieprotocol beveiligt je waardevolle gegevens tegen dit soort aanvallen.

 locatie gebaseerde prijzen

Bedrijven richten hun reclame niet alleen op specifieke klanten, maar ze passen ook de prijs aan. Er valt iets voor te zeggen dat een supermarktketen de prijs van een bepaald product aanpast per locatie om te kunnen concurreren in de plaatselijke markt. Dit soort praktijken wordt echter pijnlijker als het via internet gebeurt, want daar zouden in principe gelijke prijzen gehanteerd moeten worden.

Met een VPN kun je hier voordeel uit halen. Door de juiste VPN server te kiezen, kun je de locatie wijzigen waar de onlinewinkel denkt dat je je bevindt. Hierdoor kun je goederen en diensten tegen de goedkoopste prijs aanschaffen, in plaats van de vastgestelde prijs voor je echte locatie.

YouTube geblokkeerd

Op bepaalde locaties, zoals bijvoorbeeld scholen of bibliotheken, is het internet vaak gefilterd en gedeeltelijk gecensureerd. In sommige gevallen is dit om de gebruikers te beschermen, maar in andere gevallen kan het frustrerend zijn als je onderzoek moet doen naar een onderwerp dat geblokkeerd is.

Wij hebben bijvoorbeeld een geval meegemaakt waarbij een gebruiker onderzoek deed naar borstkanker. Deze gebruiker kon het onderzoek niet goed uitvoeren, omdat het woord ‘borst’ geblokkeerd was om gebruikers te beschermen tegen pornografische beelden. Met een VPN krijg je toegang tot het volledige internet en kun je onredelijke beperkingen omzeilen.

Op sommige momenten heeft het bedrijf met de slogan ‘Do no evil’, Google, meer weg van ‘Big Brother’. Het tracht om zoveel mogelijk online activiteiten van gebruikers bij te houden, inclusief het doorzoeken van Gmail-accounts om betere advertenties te kunnen tonen. Het bedrijf heeft echter wel beloofd om te stoppen met deze praktijken. Dan nog: naast Gmail verkrijgt Google enorm veel gegevens uit andere bronnen; het is niet voor niets een zoekgigant.

Google tracking

Met een VPN kan de gebruiker ervoor zorgen dat Google niet meer overal kan meegluren en daarmee de zeggenschap over de eigen privacy terugkrijgen. Zonder VPN word je bijna letterlijk overal op het internet in de gaten gehouden via de vele producten van Google. Denk hierbij onder meer aan e-mail, de zoekmachine, G Suite apps en de populaire Chrome internetbrowser.

Soms wil je ergens onderzoek naar doen zonder dat iemand daar wat mee te maken heeft. Als een bedrijf bijvoorbeeld de beschikbare banen en beleidslijnen van een concurrent wil bekijken, zou het mooi zijn om dit te kunnen doen zonder daarbij het eigen IP-adres prijs te geven. Vooral als dit vanaf de werkplek gedaan wordt.

Een VPN is in deze gevallen een effectieve dekmantel. De gebruiker krijgt een compleet ander IP-adres toegewezen, waarbij als extra veiligheidsmaatregel ook nog een andere geografische locatie gekozen kan worden.

Simpel gezegd: een VPN is noodzakelijk geworden om online activiteiten privé te houden. Accounts voor e-mail en cloudopslag zijn perfecte doelwitten voor hackers. Gelukkig kun je met het gebruik van een VPN en een robuust encryptieprotocol je privacy weer in eigen hand nemen.

Comments are closed.